Indyjskie chlebki naan

Nie mogę się nadziwić prostocie i wspaniałemu smakowi hinduskiego pieczywa. Ostatnio proponowałam Wam chlebki pieczone na proszku do pieczenia, dzisiaj wykorzystujemy drożdże. Pozatym ciasta nie pieczemy na patelni lecz w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, szczególnie tych azjatyckich. Można je także podawać solo, polanem masłem czosnkowym. Spróbujcie koniecznie i absolutnie nie kupujcie gotowców!

Przepisów na chlebki naan jest całe mnóstwo. Nie wiem jak smakują te prawdziwe, w Indiach, ale myślę, że na pewno nie gorzej niż moje :-)

_DSC1310-1.jpg

Składniki na 8 chlebków:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 10 g drożdży
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • pół łyżeczki soli

opcjonalnie:

  • dwie łyżki świeżej, pociętej kolendry
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w jogurcie. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło (może być jeszcze ciepłe), sól, kolendrę i rozgnieciony czosnek. Zagniatamy rękami kulę i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 30-45 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni) przy grzaniu góra-dół lub termoobieg.
Podrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 8 porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na średnio cienkie placki (ok. 5 mm).
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej przygotowane placki. Pieczemy ok. 5-7 minut (do zarumienienia).

Smacznego!

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz