Chlebki naan to popularne w całych Indiach płaskie pieczywo, które stanowi dodatek do dań typu curry, a także jest swoistym sztućcem. Pamiętajmy, że w Indiach je się wyłącznie prawą ręką, bez udziału sztućców i pałeczek, więc wszelakie chlebki mają również za zadanie dostarczyć sosistą potrawę do ust.
Naan to puszysty chlebek drożdżowy na mące pszennej. Nie jest on skomplikowany w przygotowaniu, natomiast oryginalnie przyrządza się go w specjalnych cylindrycznych piecach tandoor. Piece są nagrzewane do bardzo wysokiej temperatury, co sprawia, że pieczywo szybko wyrasta, jest puszyste i listkujące się w środku, a na zewnątrz przyjemnie przypieczone. Takiego samego efektu nie uzyskamy w warunkach domowych, ale możemy zbliżyć się do oryginału. Smak na pewno będzie świetny. Pokażę Wam jak!
Chlebki możemy podawać do wszelakich dań na bazie sosu, jak curry, masala, korma itd. Możemy serwować je w wersji czystej lub polanej dodatkowo masłem, czosnkiem, kolendrą czy liśćmi kozieradki. Najlepiej smakują świeżo przygotowane i chociaż można je odgrzewać, nie będzie to już ten sam smak.
Składniki na 8 chlebków:
- 2 szklanki mąki pszennej (ok. 260 g ) + trochę do podsypywania
- pół szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego ghee
Dodatkowo:
- masło klarowane ghee do smarowania placków
- opcjonalnie: czosnek, suszone liście kozieradki, posiekana świeża kolendra
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Do większej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól i rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, dodaj jogurt i tłuszcz. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto, przykryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie delikatnie zagnieć wyrośnięte ciasto i podziel na 8 w miarę równych części. Każdą część rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na okrągły placek. Ciasto powinno być dosyć cienkie, ok. 2 mm. Średnica to ok.12 cm.
Patelnię (np. żeliwną) mocno rozgrzej i trzymając na sporym płomieniu układaj przygotowane placki. W zależności od wielkości patelni, smaż placki w taki sposób, aby się nie stykały (u mnie mieścił się tylko jeden chlebek na raz). Ułożony na suchej patelni placek od razu powinien zacząć tworzyć bąble. Po ok. 1 minucie na jednej stronie, przekręć chlebek na drugą i podpiekaj również ok. 1 minuty. Po tym czasie możesz posmarować chlebek odrobiną masła ghee i jeszcze raz przekręcić. Chlebek powinien być upieczony i mieć ładnie przyrumienione plamki.

Usmażone chlebki możesz przechowywać pod folią aluminiową, aby trzymały ciepło.
Dodatkowo, tak przygotowane chlebki możesz jeszcze przyrumienić na żywym ogniu znad kuchenki. Trzymając chlebek naan metalowymi szczypcami umieść go nad płomieniem i delikatnie przypiecz. Jest to jedynie opcjonalne.
Gorące chlebki naan podawaj od razu.
2 thoughts