Gajar Ka Halwa po indyjsku czy Carrot Halva po angielsku to przepyszny i prosty deser z marchewki. Czyli chyba możemy go uznać za zdrowy, prawda? ;-) Indyjskie desery są specyficzne, przeważnie bardzo słodkie, więc zrobienie takiej marchewki w domu to możliwość zmniejszenia ilości słodzika. Wszak sama marchewka jest słodkim warzywem i nie potrzebuje dużej dodatkowej słodyczy.
Poza marchewką skład również jest zminimalizowany i prosty. Mleko, masło, obowiązkowy kardamon i ulubione bakalie. Ja użyłam orzechów nerkowca i rodzynek, ale możecie użyć innych – pistacji, migdałów itd. Uwielbiam domowy wymiar tego deseru, kremową, niemal owsiankową konsystencję. Właściwie indyjski deser z marchewki mógłby być pożywnym śniadaniem.
Ostatnia rzecz, o której chciałabym wspomnieć w kontekście deseru jest khoya, czyli zagęszczone, odparowane mleko, w formie suchej pasty. Składnik ten często pojawia się w indyjskich przepisach na Carrot Halva oraz inne słodkości. Tego produktu jak na razie nie znalazłam w polskich sklepach, więc podpierając się indyjskimi przepisami, można po prostu pominąć ten składnik lub przygotować samemu. Trzeba odparować zwykłe mleko, ale trwa to dłuższą chwilę. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany, tutaj jest dokładny przepis.
Składniki na 4 małe porcje:
- 2-3 duże marchewki (ok. 450 g)
- 450 ml mleka pełnotłustego
- 3 łyżki masła klarowanego ghee – można użyć zwykłego masła klarowanego, jednak mocno polecam właśnie indyjskie ghee, które poprzez swoje długie gotowanie nabiera fantastycznego smaku i zapachu, który sprawia, że dania smakują po prostu obłędnie
- 3 ziarenka kardamonu zielonego
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego – cukier dodawaj do deseru partiami i kosztuj, ilośc słodzika będzie zależna od słodyczy samej marchewki
- 125 g khoya – opcjonalnie, jeżeli macie i chcecie dodać
Do podania:
- garstka orzechów nerkowca
- garstka rodzynek
- opcjonalnie – 2 dodatkowe łyżki masła klarowanego ghee
Wykonanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na średnim oczku tarki. Wrzuć do rondelka i zalej mlekiem. Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Marchewka ma wchłonąć cały płyn i stać się miękka.
Następnie dodaj masło klarowane i pozbawione zielonych łupinek ziarenka kardamonu. Duś mieszając jeszcze ok. 10 minut.
Na końcu dodawaj partiami cukier, mieszając. Deser ma być słodki, ale nie przesłodzony. Po dodaniu cukru deser może zacząć się delikatnie przypalać, więc warto nie odchodzić w tym momencie od garnka. Deser gotuj z cukrem jeszcze do 10 minut maksymalnie.
W międzyczasie przygotuj bakalie. Orzechy nerkowca grubo posiekaj. Możesz je podprażyć na suchej patelni lub razem z rodzynkami podsmażyć na 2 łyżkach masła ghee na małym ogniu aż staną się zarumienione, ale nie przypalone.
Gotowy indyjski deser z marchewki podawaj na ciepło lub zimno (ja preferuję pierwszą opcję) ozdobiony bakaliami. Marchewkowa słodycz świetnie komponuje się również z waniliowymi lodami.
Carrot Halva dobrze się przechowuje w lodówce. Na kolejny dzień możesz go podgrzać z odrobiną dodatkowe mleka.