Placki z dyni na ostro to świetna alternatywa do klasycznych placków ziemniaczanych. I chociaż do tych ostatnich pałam nieskończoną miłością, dyniowe plasują się bardzo wysoko. Bardzo aromatyczne, dobrze przyprawione, lekko ostre. Mogą stanowić dodatek do obiadu bądź w większej ilości danie główne. Dla tych, co nie przepadają za smakiem dyni – nie jest ona tutaj wyczuwalna, zdecydowanie jest zdominowana przez dodatki. Nadaje jednak plackom słonecznego koloru i razem z kaszą manną tak pożądanej chrupkości. Zdecydowanie najlepsze placki z dyni.
Dyniowe placki warto pałaszować na gorąco, gdyż czas nie działa na ich korzyść. Ale z tym raczej nie powinno być problemu :-)
A może wolisz placki z dyni na słodko?
Składniki na ok. 12 placków z dyni na ostro:
- kawałek dyni Hokkaido o wadze ok. 300 g
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej świeżej kolendry
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 1 szklanka oleju roślinnego do smażenia
Wykonanie:
Dynię pozbądź pestek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do niej posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, papryczkę chilli, czosnek i kolendrę. Wbij jajka, wsyp kaszę oraz przyprawy. Całość dobrze ze sobą wymieszaj.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i gdy będzie już gorący nakładaj łyżką porcje masy i delikatnie je spłaszczaj na kształt placuszka. Smaż z dwóch stron po ok. 2 minut aż placki staną się złociste i chrupiące.
Usmażone placki odkładaj na przygotowany ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiarowego tłuszczu.
Placki z dyni na ostro podawaj na gorąco – najlepiej z kleksem jogurtu naturalnego oraz dodatkową porcją szczypiorku. Placuszki z czasem miękną, więc nie warto zwlekać.
Pyszne :) Ja zamiast z jogurtem, podalam z domowym sosem teriyaki. Dla zbalansowania smaku, dodalam sok z cytryny to masy na placki. Wyszly super, bardzo orientalnie!
Super, cieszę się :-) ciekawy pomysł z sosem Teriyaki!
Wyglądają przecudnie! Schrupałbym wszystkie :D
wyglądają pysznie!