Ciasto z dyni z kremem z serka mascarpone

Ciasto dyniowe ma w sobie mocną jesienną nutę. Pachnie cynamonem, a nawet pierniczkami, jest złociste jak opadające liście i ma w sobie coś kojącego. Poniższy przepis to bardzo prosty i bardzo dobry przepis na ciasto z użyciem warzyw. Bo tak naprawdę dynię można tutaj zamienić na marchewkę czy nawet na cukinię. A i samą dynię można wybrać zupełnie dowolną. Ale na pewno nie należy z tego dodatku rezygnować. To właśnie warzywo nadaje ciastu fantastyczną wilgoć i miękkość, która wyróżnia wypiek.

Jako dodatki wybrałam słodkie wiórki kokosowe, które genialnie komponują się z cynamonowym ciastem oraz chrupiące orzechy włoskie. Ciasto w zasadzie można zostawić takim, jakie jest, też będzie smakowało. Krem natomiast znacznie uszlachetnia ciasto i w zasadzie wychodzi nam mały torcik. Bardzo dobre ciasto na jesienne grymasy.

170930_DSC3880-1.jpg

Składniki na ciasto pieczone w formie o średnicy 22 cm:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok. 250 g startej na średnich oczkach dyni (dowolnej odmiany)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem:

  • ok. 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki +1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, tortownicę lub prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, wiórki, cynamon, proszek i sodę przesiej do osobnej miski.

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Porcjami dodawaj cukier i nadal ubijaj na lśniącą masę. Na końcu wrzuć żółtka, jedno po drugim, za każdym dobrze ucierając. Wyłącz mikser.

Do masy jajecznej dodawaj na przemian w małych porcjach – olej, startą dynię oraz wcześniej przygotowaną mieszankę suchych produktów. Całość mieszaj delikatnie łyżką, tak aby zachować puszystą strukturę masy. Na końcu wsyp posiekane orzechy, ostatni raz wymieszaj i przełóż do formy. Wyrównaj i włóż do pieca.

Piecz. ok. 60 minut. Następnie całkowicie wystudź i przekrój wzdłuż na dwa w miarę równe blaty.

Serek mascarpone zmiksuj na gładki krem z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru i przełóż nim pierwszy blat, a następnie przykryj drugim. Całość posyp pozostałą 1 łyżką cukru.

Przechowuj w lodówce.

170930_DSC3883-2

Reklamy

4 thoughts

Dodaj komentarz