Migdałowy pudding z nasion chia z pieczonymi truskawkami

Desery na bazie nasion chia są nie dość, że banalnie proste to do tego zdrowe i lekkie. I oczywiście smaczne. No ideał :-) Połączenie migdałów z owocami to jedno z moich ulubionych. Pieczone truskawki to geniusz sam w sobie, a do poniższego puddingu sprawdzają się doskonale.

A więcej o puddingu z chia tutaj.

170620_DSC3344-9.jpg

Składniki na 2 większe lub 4 mniejsze porcje:

  • 500 ml mleka migdałowego
  • 5 łyżek nasion chia
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • kilka łyżek pieczonych truskawek wraz z syropem
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Zalej mlekiem nasiona chia, dodaj ekstrakt i porządnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką. Tak, aby całość dobrze się połączyła i nasiona nie opadły na dno. Odstaw do napęcznienia na minimum 2-3 godziny.

W między czasie przygotuj pieczone truskawki. Umyj je, przepołów, zasyp cukrem i ziarenkami wanilii. Upiecz przez ok. 20 minut.

Gotowy pudding nakładaj do szklaneczek, wykończ porcją pieczonych truskawek, udekoruj płatkami migdałów oraz listkami mięty.

Reklamy

Jedna myśl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s