Migdałowy pudding z nasion chia z pieczonymi truskawkami

Desery na bazie nasion chia są nie dość, że banalnie proste to do tego zdrowe i lekkie. I oczywiście smaczne. No ideał :-) Połączenie migdałów z owocami to jedno z moich ulubionych. Pieczone truskawki to geniusz sam w sobie, a do poniższego puddingu sprawdzają się doskonale.

A więcej o puddingu z chia tutaj.

170620_DSC3344-9.jpg

Składniki na 2 większe lub 4 mniejsze porcje:

  • 500 ml mleka migdałowego
  • 5 łyżek nasion chia
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • kilka łyżek pieczonych truskawek wraz z syropem
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Zalej mlekiem nasiona chia, dodaj ekstrakt i porządnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką. Tak, aby całość dobrze się połączyła i nasiona nie opadły na dno. Odstaw do napęcznienia na minimum 2-3 godziny.

W między czasie przygotuj pieczone truskawki. Umyj je, przepołów, zasyp cukrem i ziarenkami wanilii. Upiecz przez ok. 20 minut.

Gotowy pudding nakładaj do szklaneczek, wykończ porcją pieczonych truskawek, udekoruj płatkami migdałów oraz listkami mięty.

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz