Pieczone truskawki

Truskawki uwielbiam wcinać na surowo, z dodatkiem śmietany, jogurtu czy zmiksowane w koktajlu. Ale okazuje się, że owoce po upieczeniu zyskują całkiem nowy wymiar. Pachnące wanilią, w obłędnym, gęstym, aromatycznym syropie aż proszą się o dodanie do deseru. Prostego, na bazie śmietanki czy naturalnego jogurtu. Albo do ciasta, a nawet do sałatki :-) Wystarczy im kilka minut w wysokiej temperaturze i gotowe. Na początek lata!

170620_DSC3332-9.jpg

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne.

Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Większe truskawki możesz pokroić na cztery części. Posyp je cukrem oraz ziarenkami wanilii. Delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowane owoce wyłóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika. piecz ok. 15-20 minut aż truskawki puszczą sok i delikatnie się przypieką. Nie przykrywaj.

Upieczone truskawki możesz używać do deserów lub sałatek.

Reklamy

5 thoughts

Dodaj komentarz