Pudding z nasion chia z musem z rabarbaru

Puddingi na bazie nasion chia to naprawdę banał. Żadnego gotowania, miksowania, blendowania. Wystarczy rozpuścić w płynie cukier, dodać nasionka, wymieszać i poczekać aż napęcznieją. Do tego typu deserów lubię używać mleka kokosowego, które jest przyjemnie aksamitne no i tłuste, co wzbogaca smak. Do tego jest słodkawe, więc chętni mogą nawet pominąć cukier. Samo mleko możecie też zastąpić innym, chociaż najlepiej takim, które dobrze smakuje, czyli np. migdałowym. No to pudding już mamy. A do niego najlepiej dodać coś kwaskowatego, co przełamie smak nieco mdławej bazy. Ja wybrałam sezonowy rabarbar, który genialnie komponuje się z kokosowym puddingiem. Rabarbar wystarczy chwilę podgotować i sam rozpadnie się na miękki mus. Gotowe!

O nasionach chia warto poczytać, a jeszcze bardziej warto je jeść. Chociaż znane od wieków, dzisiaj wychodzą na salony jako superfoods, co nie działa korzystnie na cenę nasionek. Pamiętajcie jednak, że używa ich się stosunkowo mało (wszak pęcznieją) i paczka powinna Wam wystarczyć na dłuższy czas. Same ziarenka są niskokaloryczne, pełne błonnika, wysokiej jakości białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Do tego spora dawka przeciwutleniaczy i witamin. Można je dodawać do przysłowiowego wszystkiego, ale dzięki swoim właściwościom pochłaniania wody, dobrze przyjęły się właśnie jako pyszne puddingi. Nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe.

170517_DSC2798-9.jpg

Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:

Składniki na pudding:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 5 płaskich łyżek nasion chia
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ziarenka wyskrobane z 1/4 laski wanilii

Składniki na mus z rabarbaru:

  • ok. 300 g rabarbaru (2 łodygi)
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki wody

Wykonanie:

Mleko kokosowe podgrzej z rondlu, dodaj cukier i ziarenka wanilii. Poczekaj aż cukier się rozpuści i zestaw z ognia. Dodaj nasiona chia i porządnie wymieszaj. Schłódź o wstaw do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc. Po tym czasie nasionka napęcznieją i powstanie pudding.

W czasie pęcznienia przygotuj rabarbarowy mus. Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój w większe kawałki. Wrzuć warzywo do rondla, dodaj cukier, wodę i całość zakryj pokrywką. Duś kilka minut aż rabarbar całkowicie zmięknie i rozpadnie się.  Tak przygotowany mus możesz przetrzeć przez sito lub zblendować, aby uzyskać wyjątkową gładkość.

Deser podawaj w pucharkach ub szklaneczkach – na dno ułóż niewielką warstwę musu i przykryj ją większą warstwą puddingu.

Deser możesz zjeść od razu lub przechowywać w lodówce.

170517_DSC2803-10.jpg

Reklamy

4 thoughts

Dodaj komentarz