Grzanki z ziołowym serkiem kozim, szynką parmeńską i konfiturą z fig

Sezon na figi jest krótki i, powiedzmy sobie szczerze, u nas w kraju średnio opłacalny. Jedna figa to koszt, w najlepszym wypadku, około złotówki. Nie są to zatem najtańsze owoce, a i często ich dojrzałość pozostawia wiele do życzenia. No niestety, figi w Polsce dobrze się nie czują. Ja kupuje maksymalnie kilka owoców w sezonie i staram się je wykorzystać jak najlepiej. Tym razem postawiłam na szybką konfiturę z fig z dodatkiem pomarańczy i klasyczne połączenie z kozim serkiem. Takie śniadanie to mogę i na obiad! Słona szynka, pikantna rucola i słodka konfitura – połączenie idealne. Bardzo polecam.

grzanki z figą

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 10 małych kromek dobrego pieczywa
  • 100 g kremowego serka koziego
  • garść posiekanej kolendry
  • 4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
  • 2 garści rucoli
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Składniki na szybką konfiturę z fig:

  • 3 dojrzałe świeże figi
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z ćwiartki pomarańczy
  • skórka otarta z 1/4 pomarańczy
  • 1 łyżka marsali (lub rumu)

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania konfitury. Figi umyj, pozbądź końcówek i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp je cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy. Wymieszaj i odstaw na chwilę. Następnie zagotuj i smaż na małym ogniu do całkowitego rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia. Na końcu dodaj alkohol. Ostudź.

Kromki chleba przypiecz na patelni lub w piecu.

Serek wymieszaj z kolendrą.

Szynkę może podawać na surowo lub delikatnie podsmażyć na suchej patelni.

Podpieczone kromki pokrop oliwą i posmaruj serkiem. Połóż plasterek szynki i posyp rucolą. Podawaj z konfiturą z fig.

Reklamy

4 thoughts

Dodaj komentarz