Absolutnie fantastyczne, gęste i sycące curry. Uwielbiam curry, uwielbiam ten cudowny zapach przypraw unoszący się po całym domu. I uwielbiam to, że mimo, iż w daniu nie ma grama mięsa, mój Chłopak nigdy nie orientuje się o jego braku. No bo przyprawione to z mięsem, prawda? Nie ma mięsa, za to jest smaczna dynia hokkaido o lekko orzechowym smaku oraz dobrze się tutaj komponujący bakłażan. To takie typowo jesienne danie. I chociaż, cóż, nie wygląda najpiękniej, smakuje najlepiej. Zapewniam.
Składniki na 6 porcji:
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 większy bakłażan
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka liści kozieradki
- 1 łyżeczka garam masali
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże
- 500 ml mleka kokosowego
- sól do smaku
Wykonanie:
Dynię pozbądź pestek i pokrój na mniejsze kawałki (nie musi to być drobna kostka). Dyni hokkaido nie musisz obierać. Bakłażana pokrój w większą kostkę, ułóż na durszlaku, zasyp solą i odstaw na pół godziny aż warzywo wytrąci goryczkę. Następnie porządnie opłucz wodą.
Czosnek, cebulę i chilli drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Przygotuj wszystkie przyprawy.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, chilli, imbir i wszystkie przyprawy. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj warzywa. Smaż około 5 minut ciągle mieszając aż dynia z bakłażanem porządnie pokryją się przyprawami. Następnie dodaj pomidory oraz mleczko. Wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Na końcu dosól do smaku.
Podawaj z ryżem basmati oraz indyjskimi chlebkami.
Wspaniałe danie :) Brak mięsa zaskakuje, ale w smaku na pewno go nie brakuje :)
ile aromatów:)