Indyjskie curry z dynią i bakłażanem

Absolutnie fantastyczne, gęste i sycące curry. Uwielbiam curry, uwielbiam ten cudowny zapach przypraw unoszący się po całym domu. I uwielbiam to, że mimo, iż w daniu nie ma grama mięsa, mój Chłopak nigdy nie orientuje się o jego braku. No bo przyprawione to z mięsem, prawda? Nie ma mięsa, za to jest smaczna dynia hokkaido o lekko orzechowym smaku oraz dobrze się tutaj komponujący bakłażan. To takie typowo jesienne danie. I chociaż, cóż, nie wygląda najpiękniej, smakuje najlepiej. Zapewniam.

Indyjskie curry z dynią

Składniki na 6 porcji:

  • 1 mała dynia hokkaido
  • 1 większy bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka liści kozieradki
  • 1 łyżeczka garam masali
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże
  • 500 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku

Wykonanie:

Dynię pozbądź pestek i pokrój na mniejsze kawałki (nie musi to być drobna kostka). Dyni hokkaido nie musisz obierać. Bakłażana pokrój w większą kostkę, ułóż na durszlaku, zasyp solą i odstaw na pół godziny aż warzywo wytrąci goryczkę. Następnie porządnie opłucz wodą.

Czosnek, cebulę i chilli drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce. Przygotuj wszystkie przyprawy.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, chilli, imbir i wszystkie przyprawy. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj warzywa. Smaż około 5 minut ciągle mieszając aż dynia z bakłażanem porządnie pokryją się przyprawami. Następnie dodaj pomidory oraz mleczko. Wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Na końcu dosól do smaku.

Podawaj z ryżem basmati oraz indyjskimi chlebkami.

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s