To już ten czas, czas na ciasta z jabłkami! Uwielbiam te owoce i pamiętam o nich przez cały okrągły rok. Fakt jednak faktem, że w natłoku letnich sezonowych owoców, jabłka schodzą na nieco dalszy plan. Ale teraz, gdy jesień w pełni, nic nie smakuje lepiej jak kawałek szarlotki. Tym razem z uroczą, domową kratką. A pod nią mnóstwo pysznych jabłek i, nieco dla kontrastu, warstewka domowych szybkich powideł ze śliwek. Pyszne!
Składniki na szarlotkę pieczoną w okrągłej formie o średnicy 28 cm:
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 5-6 większych jabłek, najlepiej szarej renety lub antonówek
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
- ok. 500 g śliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód szybko połącz ze sobą i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na minimum godzinę lub na całą noc.
W tym czasie śliwki pozbądź pestek. Przełóż je do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do otrzymania średnio gęstych powideł.
Gdy śliwki zamieniają się w powidła, obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i przełóż do niej pokrojone jabłka. Dodaj cukier i podsmażaj parę minut aż owoce nieco zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać. Dopraw szczyptą cynamonu.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na tartę natłuść masłem i posyp odrobiną mąki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy i przełóż do niej. Wyklej ciastem foremkę i ponakłuwaj widelcem. Resztki ciasta ponownie zagnieć w kulkę i włóż do lodówki. Ciasto włóż do nagrzanego pieca i piecz ok. 10-15 minut, aż się zezłoci.
Na podpieczony spód rozsmaruj przygotowane powidła, a następnie podsmażone jabłka.
Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt koła i wytnij z niego pasy o szerokości ok 1,5 cm. Tak przygotowane paski ułóż na jabłkach w formie kratki (tak aby się przecinały).
Tak przygotowane ciasto włóż ponownie do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut.
Wystudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.
wygląda bosko! :-)
klasycznie pyszna:)