Szarlotka z kratką

To już ten czas, czas na ciasta z jabłkami! Uwielbiam te owoce i pamiętam o nich przez cały okrągły rok. Fakt jednak faktem, że w natłoku letnich sezonowych owoców, jabłka schodzą na nieco dalszy plan. Ale teraz, gdy jesień w pełni, nic nie smakuje lepiej jak kawałek szarlotki. Tym razem z uroczą, domową kratką. A pod nią mnóstwo pysznych jabłek i, nieco dla kontrastu, warstewka domowych szybkich powideł ze śliwek. Pyszne!

szarlotka z kratką

Składniki na szarlotkę pieczoną w okrągłej formie o średnicy 28 cm:
Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 5-6 większych jabłek, najlepiej szarej renety lub antonówek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • ok. 500 g śliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód szybko połącz ze sobą i zagnieć gładkie ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na minimum godzinę lub na całą noc.

W tym czasie śliwki pozbądź pestek. Przełóż je do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do otrzymania średnio gęstych powideł.

Gdy śliwki zamieniają się w powidła, obierz jabłka i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój je na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i przełóż do niej pokrojone jabłka. Dodaj cukier i podsmażaj parę minut aż owoce nieco zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać. Dopraw szczyptą cynamonu.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na tartę natłuść masłem i posyp odrobiną mąki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy i przełóż do niej. Wyklej ciastem foremkę i ponakłuwaj widelcem. Resztki ciasta ponownie zagnieć w kulkę i włóż do lodówki. Ciasto włóż do nagrzanego pieca i piecz ok. 10-15 minut, aż się zezłoci.

Na podpieczony spód rozsmaruj przygotowane powidła, a następnie podsmażone jabłka.

Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt koła i wytnij z niego pasy o szerokości ok 1,5 cm. Tak przygotowane paski ułóż na jabłkach w formie kratki (tak aby się przecinały).

Tak przygotowane ciasto włóż ponownie do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut.

Wystudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *