Żurek czy biały barszcz. W okolicach Wielkanocy zewsząd słychać spory, co jest czym, a może to po prostu to samo. Wpływ ma na to z pewnością region Polski, ale ja przychylam się do podziału według zakwasu. I tak też żurek powinien być przygotowany na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały zaś z mąki pszennej. Mówi się jeszcze o stopniu zakwaszenia, posmaku wędzonki i dodatkach, ale zostańmy przy pierwszym podziale. Zatem dzisiaj zapraszam na klasyczny żurek, na żytnim zakwasie. Gotowana na bazie domowego zakwasu nie ma sobie równych. Z dodatkiem białej kiełbasy, sporej porcji chrzanu, pajdy razowego chleba i oczywiście jajka. Samo przygotowanie nie bardziej wymagające niż ugotowanie każdej innej zupy. Polecam nie tylko na Święta :-)
Składniki na ok. 3 litry zupy:
- ok. 1 litr zakwasu na żurek (zakwasu żytniego)
- ok. 2 litry zimnej wody
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora lub cebuli
- kawałek (ok. 200-300 g) chudego boczku
- 3 białe kiełbaski (najlepiej surowe)
- kilka listków laurowych
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka majeranku
- 1-2 łyżki chrzanu
Do podania:
- jajka ugotowane na twardo
- dodatkowy chrzan
- kromki razowego chleba lub tłuczone ziemniaki
- kawałki kiełbaski i boczku z zupy
Wykonanie:
Przygotuj bulion – wszystkie warzywa umyj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, zalej zimną wodą, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. Wyjmij warzywa i dodaj wędzony boczek i kiełbasę. Gotuj jeszcze ok. 30 minut.
Na końcu wlej przygotowany wcześniej zakwas i zagotuj. Żurek dopraw obranymi i zmiażdżonymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą, pieprzem i chrzanem.
Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, razowym chlebem lub tłuczonymi ziemniakami oraz pokrojoną kiełbaską oraz boczkiem wyłowionym z zupy.
wstyd się przyznać,ale jeszcze nigdy nie robiłam żurku o.o wygląda smakowicie, muszę w końcu się zabrać do pracy :)
Polecam na nadchodzące Święta! :-)