Pieczone figi

Pieczone figi to inny wymiar owocu. Importowane świeże figi niestety często nie są tak dojrzałe jak powinny być, więc pieczenie ich jest bardzo dobry rozwiązaniem.

Słodko-słone, delikatnie rozpadające się, pełne smaku i aromatu. Jako dodatek do sałatek, kanapek, grzanek, nawet do obiadu lub jako deser.

Ja bardzo lubię w połączeniu z kozim serkiem na chrupiącym toście.

figi pieczone

Składniki na 2 porcje pieczonych fig:

  • 4 dojrzałe, świeże figi
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli morskiej
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj naczynie do zapiekania wykładając je papierem do pieczenia.

Figi pozbaw twardego „ogonka” i natnij je na krzyż do mniej więcej 1/2 długości. Każdą figę nadziej odrobiną masła i pokrop miodem lub syropem. Posyp solą i pieprzem.

Zapiekaj ok. 20-25 minut. Pieczone figi podawaj gorące!

7 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.