Pieczone figi

Jesienią nie możecie pominąć sezonu na świeże figi. Niestety w naszym kraju są one dosyć drogie i nie zawsze dostępne, ale warto wykorzystać je chociaż raz w sezonie. Jak dla mnie, najlepiej smakują te zapiekane. Słodko-słone. Jako dodatek to weekendowego śniadania lub obiadu. Sprawdzą się również na lekkie deser. Polecam!

figi pieczone

Składniki na 2 porcje:

  • 4 dojrzałe, świeże figi
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli morskiej
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj naczynie do zapiekania wykładając je papierem do pieczenia.

Figi pozbaw twardego „ogonka” i natnij je na krzyż do mniej więcej 1/2 długości. Każdą figę nadziej odrobiną masła i pokrop miodem lub syropem. Posyp solą i pieprzem.

Zapiekaj ok. 20-25 minut. Podawaj gorące!

 

Reklamy

6 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s