Tarta z figami i kozim serem

Cudownie jesienna tarta. Rozpływający się, wyrazisty kozi serek, soczyste, dojrzałe figi, włoskie orzechy. Całość potraktowana rozmarynem i nadającym słodyczy miodem. Słodko-słony zestaw, który powinien zadowolić najwybredniejsze podniebienia. Spód do tarty dodatkowo zrobiłam na żytniej mące, której orzechowy posmak dodatkowo podkreślił jesienny wymiar wypieku. Pyszna, zarówno na ciepło jak i na zimno. Zróbcie koniecznie.

Składniki na 1 tartę:

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub innej)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 250 g miękkiego sera koziego
  • 4 świeże, dojrzałe figi
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu (ulubionego)
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Masło siekamy na mniejsze kawałki. Łączymy szybko z mąką, solą i jajkiem. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki (można to zrobić np. dzień wcześniej).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na szerokość formy do tarty. Formę smarujemy masłem. Przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy, obcinamy wystające części ciasta. Nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz – serek rozgniatamy na gładką masę. Figi kroimy w nie za cienkie plasterki. Orzechy delikatnie siekamy. Oliwę łączymy z rozmarynem, miodem i solą.

Na podpieczony wstępnie spód wykładamy serek. Układamy plasterki fig. Posypujemy orzechami i na końcu polewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy jeszcze 15-20 minut.

Gotowe! Pamiętajcie, że tartę najlepiej kroić po lekkim ostudzeniu i tymsamym stężeniu nadzienia.

Reklamy

11 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s