Tosty z pieczonymi figami i kozim serem to fantastyczny przepis na pyszne śniadanie. Wystarczy upiec figi, przygotować chrupiące tosty i posmarować wyrazistym kozim serkiem. Kanapki można wzbogacić szynką dojrzewająca lub boczkiem, ale jest to oczywiście opcjonalne.
Lubisz ciekawe śniadania? Sprawdź nasze propozycje w zakładce “na śniadanie”.
Składniki na dwie porcje tostów z pieczonymi figami:
- kilka kromek dobrego chleba na zakwasie
- ok. 100 g kremowego serka koziego
- kilka plasterków szynki lub chudego boczku
- dwie garści rucoli
- pieczone figi
Wykonanie:
Kromki opiekamy w tosterze lub na patelni, smarujemy serkiem. Boczek lub szynkę rumienimy chwilę na suchej patelni i przekładamy na kanapki. Całość posypujemy rucolą i ozdabiamy figami – w całości lub pokrojonymi na kawałki.
Tosty z pieczonymi figami i kozim serkiem podajemy niezwłocznie.
Pysznie to wykombinowałaś.
Prosto, a jak wykwintnie :)
o boziu… jakież tu cuda dałaś! <3
jak to wygląda, jak to musiało pachnieć!