Tosty z pieczonymi figami i kozim serem

Tosty z pieczonymi figami i kozim serem to fantastyczny przepis na pyszne śniadanie. Wystarczy upiec figi, przygotować chrupiące tosty i posmarować wyrazistym kozim serkiem. Kanapki można wzbogacić szynką dojrzewająca lub boczkiem, ale jest to oczywiście opcjonalne.

Lubisz ciekawe śniadania? Sprawdź nasze propozycje w zakładce “na śniadanie”.

tosty z figami

Składniki na dwie porcje tostów z pieczonymi figami:

  • kilka kromek dobrego chleba na zakwasie
  • ok. 100 g kremowego serka koziego
  • kilka plasterków szynki lub chudego boczku
  • dwie garści rucoli
  • pieczone figi

Wykonanie:

Kromki opiekamy w tosterze lub na patelni, smarujemy serkiem. Boczek lub szynkę rumienimy chwilę na suchej patelni i przekładamy na kanapki. Całość posypujemy rucolą i ozdabiamy figami – w całości lub pokrojonymi na kawałki.

Tosty z pieczonymi figami i kozim serkiem podajemy niezwłocznie.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *