Thai green curry – Oryginalne tajskie zielone curry

Jakiś czas temu pokazywałam Wam prawdziwe tajskie czerwone curry. Mimo, że lista składników zawierała niekoniecznie podstawowe produkty wyposażenia Waszych szafek, kupując je, zainwestowaliście z kilkanaście szybkich i prostych potraw. Dzisiaj, póki jeszcze macie okazję załapać się na końcówkę sezonu, chcę pokazać Wam tajskie zielone curry. Równie pyszne, co czerwone, zmiana polega jedynie na warzywnych dodatkach. Bo tak jak pisałam, przy okazji red curry – baza jest jedna, reszta to Wasza inwencja. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by do tajskiego curry dodać naszego poczciwego kalafiora. To co, robicie?

Składniki na 2 porcje:

  • 1 łyżka pasty green curry
  • 0,5 litra mleka kokosowego (o zawartości 17% tłuszczu i jak największej ekstraktu z kokosa)
  • kilka listków limonki Kaffir
  • 1 papryczka zielonego chilli
  • kilka różyczek kalafiora
  • kilka pędów bambusa
  • pół zielonej papryki
  • pół małej cukinii
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok z jednej limonki
  • dodatkowo – pierś z kurczaka, 2 garści krewetek lub ok. 100 g tofu – u mnie kurczak

Do podania:

  • ryż jaśminowy
  • czarny sezam

Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy. Cukinię i paprykę w dosyć grubą kostkę. Chilli w drobne talarki. Różyczki kalafiora rozdzielamy. Pędy bambusa powinny być już pokrojone, z zalewy.

W zależności, czego używamy – kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę; tofu pokroić w większą kostkę; krewetki obrać i oczyścić. Jeżeli używamy tofu – smażymy je na kilku łyżkach oleju na złoto. Kurczak lub krewetki ugotują się już w sosie.

Rozgrzewamy patelnię – cały czas trzymamy ją na dość dużym ogniu. Rozcieramy łyżkę pasty green curry i dodajemy mleko kokosowe. Liście limonki Kaffir rozdzieramy na połówki, w palcach i dodajemy do sosu. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i kurczaka lub krewetki (ewentualne tofu dodajemy na końcu). Gotujemy ok. 5 minut. Na końcu dodajemy wszystkie przyprawy – cukier, sosy rybny i ostrygowy, sok z limonki. Jeżeli używamy – teraz dodajemy tofu. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Warzywa mają być wciąż chrupiące.

Podajemy z ryżem jaśminowym posypanym czarnym sezamem.

Propozycja bierze udział w akcji —>
Kuchnia tajska

Reklamy

17 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s