Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Nie wyobrażam sobie sezonu dyniowego bez kremu. Najprostsza i najbardziej podstawowa potrawa z udziałem pomarańczowego owocu co roku towarzyszy mi w zwalczaniu jesiennego chłodu. Rozgrzewa, syci, poprawia nastrój, przywołuje słońce. Jest wiele na nią metod, ale zawsze musi być dobrze przyprawiona, wszak sama dynia jest dosyć neutralna w smaku. Tym razem na nutę orientalną, z mleczkiem kokosowym i sporą dawką papryczki chilli. Boska, po prostu boska.

_DSC1451-9-2.jpg

Składniki na ok. 2 litry zupy:

  • 1 mała dynia hokkaido o wadze ok. 1 kg
  • 1 litr wody
  • 200 ml mleczka kokosowego (min. 17% tłuszczu, jak największa zawartość ekstraktu z kokosa)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 świeża papryczka chilli – lub mniej
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Dynię kroimy na pół, pozbywamy się środka z pestkami (pestki możemy wykorzystać do upieczenia). Kroimy na mniejsze kawałki. Nie musimy jej obierać, skórka jest jadalna.

Czosnek, dymkę i papryczkę kroimy na drobne kawałeczki. Imbir ścieramy na tarce. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane składniki i chwilę podsmażamy. Wrzucamy przygotowaną dynię, mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut.

Po tym czasie doprawiamy cynamonem, gałką, kurkumą, solą i pieprzem.

Lekko studzimy i blendujemy na gładki krem.

Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i ponownie zagotowujemy.

Podajemy z prażonymi pestkami dyni, świeżą kolendrą lub pietruszką, grzankami.

Propozycja bierze udział w akcji —>
Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II
Dynia na słodko i słono

Reklamy

31 thoughts

  1. Czy odlewa Pani wodę przed miksowaniem? Bo nie widzę innego rozwiązania: przeczytałam komentarze i na wszelki wypadek odpadam połowę wody z gotowania do innego naczynia, a i tak jest baaardzo wodnista :( a dałam ponad 1kg kostki dniowej już po „obróbce”

    Lubię to

    1. Witam, jakiej dyni Pani użyła? Ja używam dyni hokkaido, która nie jest wodnista, dlatego i konsystencja po zmiksowaniu jest gęsta. Jeżeli dynia puściła dużo wody to oczywiście można trochę odlać. Zawsze też zupę można zagęścić kilkoma ziemniakami. Pozdrawiam

      Lubię to

  2. Ooo nigdy nie próbowałam takiej zupy dyniowej z dodatkiem mleczka kokosowego. Jestem zwolenniczką zupy dyniowej w klasycznej wersji z odrobiną curry, ale uwielbiam próbować nowości, więc gdy tylko dorwę dynię to nie zapomnę najpierw kupić mleka kokosowego :D Pozdrawiam :)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s