Sajgonki (spring rolls)

Spring rolls, w Polsce znane jako sajgonki, od miasta Sajgon, które notabene Sajgonem już nie jest. Ciekawa sprawa z tą nazwą, to trochę tak jakby gdzieś w Azji na nasze pierogi mówiono np. Suwałki. Jestem przekonana, że każdy chociaż raz w życiu próbował w jakieś „chińskiej” knajpce tego przysmaku. Paczuszka zwinięta w papier ryżowy usmażona na głębokim tłuszczu, który czuć jeszcze długo po konsumpcji… Same sajgonki to sztandarowa potrawa z Wietnamu, na którą nie ma jednego słusznego przepisu. Dodajemy to, na co mamy ochotę lub to, co znajdziemy w zakamarkach lodówki. Oczywiście trzymając się zasad zdrowego rozsądku. Moje sajgonki zrobiłam w dwóch wersjach – wegetariańskiej i mięsnej. Dodatkowo zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku. Nieco lżej, a w dalszym ciągu smacznie i chrupiąco. Polecam jako przekąskę i pełnowartościowy obiad.

Składniki na ok. 18 sajgonek:

  • 18 płatów papieru ryżowego – u mnie o średnicy 15 cm, można znaleźć większe
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 250 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • kilka grzybków mun
  • garść pędów bambusa
  • mała marchewka
  • kawałek czerwonej papryki
  • garść szczypiorku
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego

Wykonanie:

Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie ok. 1-2 godziny. Odcedzamy. Łamiemy na mniejsze części.

Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i moczymy pod przykryciem ok. 20 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki.

Marchewkę i paprykę również kroimy na małe paseczki.

Mięso mieszamy z jajkiem, z odcedzonym makaronem, grzybami i wszystkimi warzywami, Doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. (w wersji wegetariańskiej mięso z jajkiem po prostu pomijamy)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem.

Na dużym talerzu wylewamy trochę letniej wody.

Każdy płat papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w tej wodzie, a następnie układamy na nim, na dole, dużą łyżkę farszu.

Delikatnie zawijamy w rulon, po czym zawijamy do środka boki w dalszym ciągu rolując sajgonkę do samego końca (tak jak na zdjęciach).

Tak przygotowujemy wszystkie sajgonki. Układamy je na natłuszczonej blasze i każdą dokładnie smarujemy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Podajemy z sosami, np. sosem chilli i sosem orzechowym.

Reklamy

6 thoughts

  1. Kilka razy przymierzałam się do zrobienia sajgonek, ale zawsze rezygnowałam, bo wydawały mi się zbyt pracochłonne, ale po tym, co zobaczyłam u Ciebie na pewno niebawem przygotuję podobne :P

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s