Śniadanie to posiłek, bez którego nie wyjdę z domu. Uwielbiam wszelakie słodkie wersje typu placuszki, naleśniki, gofry, ale nie pogardzę również smaczną kanapką. Tosty to także coś, koło czego nie przejdę obojętnie. A gdy mam odrobinę więcej czasu z radością piekę pieczywo. Takie domowe nie równa się absolutnie z niczym. Tym razem, pyszne, chrupiące bułeczki postanowiłam od razu nadziać wytrawnym farszem. Takie gotowe „kanapki” można z łatwością odgrzać w piekarniku (smakują jak świeżo upieczone!) lub zabrać do pracy na drugie śniadanie. Są cudowne.
Składniki na 6 bułeczek:
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 ml wody
- 20 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Składniki na nadzienie:
- pół cebuli
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka do smarowania
- 1 dojrzały pomidor
- 4 plasterki szynki
- 5 łyżek twardego sera typu parmezan czy pecorino
- odrobina suszonej bazylii
- sól i pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól i oliwę. Wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką do uzyskania gęstej masy. Następnie zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pomidora sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Następnie kroimy szynkę i również dodajemy na patelnię. Na koniec ścieramy ser i dorzucamy do całości razem z bazylią, solą i pieprzem. Mieszamy i ściągamy z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 6 równych części. Każdą część spłaszczamy dłońmi na okrągły placek i na środku układamy kopiastą łyżkę farszu. Zlepiamy jak pieroga lub sakiewkę, dokładnie łącząc brzegi, a następnie formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę. Odstawiamy na blaszkę.
Przygotowane bułeczki smarujemy olejem i odstawiamy do drugiego wyrastania na ok. 20 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika na 20-25 minut – do zrumienienia. Gotowe!
Fajne nadzienie pomidorowe. Takie wytrawne to ja bardzo lubię bułeczki :-)
o tak! o tak! pyyyycha! uwiekliam takie rarytasy!
Świetne na piknik czy wycieczkę. Muszę spróbować :)