Bułeczki z wytrawnym nadzieniem

Śniadanie to posiłek, bez którego nie wyjdę z domu. Uwielbiam wszelakie słodkie wersje typu placuszki, naleśniki, gofry, ale nie pogardzę również smaczną kanapką. Tosty to także coś, koło czego nie przejdę obojętnie. A gdy mam odrobinę więcej czasu z radością piekę pieczywo. Takie domowe nie równa się absolutnie z niczym. Tym razem, pyszne, chrupiące bułeczki postanowiłam od razu nadziać wytrawnym farszem. Takie gotowe „kanapki” można z łatwością odgrzać w piekarniku (smakują jak świeżo upieczone!) lub zabrać do pracy na drugie śniadanie. Są cudowne.

Składniki na 6 bułeczek:

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 20 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Składniki na nadzienie:

  • pół cebuli
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka do smarowania
  • 1 dojrzały pomidor
  • 4 plasterki szynki
  • 5 łyżek twardego sera typu parmezan czy pecorino
  • odrobina suszonej bazylii
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól i oliwę. Wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką do uzyskania gęstej masy. Następnie zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pomidora sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Następnie kroimy szynkę i również dodajemy na patelnię. Na koniec ścieramy ser i dorzucamy do całości razem z bazylią, solą i pieprzem. Mieszamy i ściągamy z ognia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 6 równych części. Każdą część spłaszczamy dłońmi na okrągły placek i na środku układamy kopiastą łyżkę farszu. Zlepiamy jak pieroga lub sakiewkę, dokładnie łącząc brzegi, a następnie formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę. Odstawiamy na blaszkę.

Przygotowane bułeczki smarujemy olejem i odstawiamy do drugiego wyrastania na ok. 20 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika na 20-25 minut – do zrumienienia. Gotowe!

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *