Sos chilli

W sklepach aż roi się od  wszelkiego rodzaju ostrych sosów w azjatyckim stylu. Niestety często zawartość takiego słoiczka to mnóstwo konserwantów, co w przypadku ostrych sosów jest po prostu głupotą. Papryczki chilli dzięki swojej pikantności zabijają bakterie i sosy z ich dodatkiem nie potrzebują dodatkowej ochrony. Dlatego warto taki sos zrobić sobie w domu i przechowywać go w słoiku w lodówce. Może tam przebywać naprawdę długo. Jest świetnym dodatkiem do makaronu czy ryżu, a także do sajgonek. Bardzo ostry, lekko słodkawy i kwaśny zarazem. Jeden z moich ulubionych.

Inspiracja: http://oliveandthyme.blogspot.com/2014/03/sos-sodko-pikantny-do-sajgonek.html

170325_DSC2472-9.jpg

Składniki na mały słoiczek sosu:

  • 2 papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Chilli i czosnek bardzo drobno kroimy (ja nie usuwam pestek z chilli, ale możecie to zrobić). Łączymy z sokiem, octem, cukrem i sosem rybnym. Podgrzewamy.

Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aby mąką dobrze się rozprowadziła i nie powstały grudki. Sos ma zgęstnieć. Jeżeli jest dla Was za gęsty, można rozrzedzić większą ilością wody.

Taki sos można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło.

Można przechowywać przez dłuższy czas w zamkniętym słoiczku w lodówce.

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s