Chłodnik z botwinki

Chociaż jestem zwolennikiem ciepłych obiadów, nawet w lecie to gdy za oknem wszystko się topi z gorąca, nie chcę nawet podchodzić do kuchenki. W takie dni zbawieniem jest  chłodnik, prosto z lodówki. Lekki, orzeźwiający, a do tego zdrowy i sycący. Gdy temperatury idą w górę, sprawcie sobie taką szybką zupkę. Polecam!

Składniki na ok. 2 litry:

  • pół pęczka botwinki (3-4 łodygi)
  • 1 litr wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 litr maślanki lub kefiru
  • kilka rzodkiewek
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Botwinkę myjemy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka, zalewając ją litrem wody. Zagotowujemy i gotujemy przez ok 15 minut, do zmięknięcia. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Odstawiamy i studzimy.

W tym czasie kroimy rzodkiewki na małe kawałki, siekamy szczypiorek i koperek.

Gdy botwinka jest całkowicie wystudzona, dolewamy do niej maślankę. Dorzucamy rzodkiewkę, szczypior, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i przegryzienia.

Chłodnik podajemy zimny, prosto z lodówki. Najlepiej z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżym pieczywem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s