Chłodnik litewski

Chłodnik litewski to klasyk. Zbawienny na upały – jako obiad czy ot tak, po prostu do picia i pochrupania jędrnych warzyw. No cóż, w tym przypadku chyba niewiele trzeba pisać, aby Was przekonać. Chociaż nie jestem fanką obiadów na zimno, chłodnik to ten absolutny wyjątek, obowiązkowy każdego lata :-)

Chłodnik litewski

Inspiracja: Magda Gessler

Składniki na ok. 2 litry zupy:

  • 200 ml kefiru lub maślanki
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 1 l wody
  • 2 pęczki botwinki
  • 3 ogórki gruntowe
  • 3 rzodkiewki
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cyrtyny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wszystkie warzywa porządnie myjemy. Botwinkę dosyć drobno kroimy, wrzucamy do garnka zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, zdejmujemy z ognia i studzimy.

W tym czasie kroimy w kostkę ogórki i rzodkiewki. Siekamy drobno szczypiorek i koperek.

Do całkowicie wystudzonej botwinki wlewamy kefir oraz jogurt, warzywa, zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i cytryną. Porządnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia i przegryzienia.

Reklamy

9 thoughts

Dodaj komentarz