Hot cross buns to tradycyjne angielskie bułeczki pieczone na Święta Wielkiej Nocy. Klasyczna wersja wypieku to słodkie maślane bułeczki nadziane rodzynkami i korzennymi przyprawami. Ja postawiłam jednak na wersję wytrawną i do maślanych bułek dodałam starty parmezan i karmelizowaną szalotkę. To był bardzo dobry pomysł! W bułeczkach jednak najważniejszy symbolicznie jest krzyż, który uzyskujemy poprzez nałożenie na bułeczkę masy przygotowanej z mąki i wody. Nie jest to najłatwiejszy etap, ale wykonalny. W przypadku słodkiej wersji krzyż możemy przygotować z lukru i nałożyć już po upieczeniu deseru.
Składniki na 12 bułeczek hot cross buns:
- 2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
- 20 g drożdży świeżych (lub 2 razy mniej suszonych)
- ¾ szklanki mleka krowiego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- ok. 50 g (spora garść) startego na drobnym oczku wyrazistego sera, np. parmezan, cheddar, Gruyere, bursztyn
- 2 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki
- 3-4 łyżki wody
Wykonanie:
Szalotkę drobniutko posiekaj i usmaż ją na rozgrzanym oleju. Gdy zacznie się szklić, dodaj cukier i mieszając chwilę ją skarmelizuj aż stanie się przyjemnie złocista i pachnąca. Odłóż, wystudź.
Drożdże rozpuść w letnim mleku. Pozostaw na chwilę, aby te zaczęły pracować.
Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj sól, starty ser i cebulkę. Wymieszaj i dodaj drożdżowy zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto i pod koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepiło do rąk. Uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odłóż na ok. 1-1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzanie góra-dół, termoobieg 180). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajko rozkłuj widelcem. Mąkę połącz z wodą aż powstanie dosyć gęsta, ale dająca się rozprowadzić masa. Przełóż ją do rękawa cukierniczego albo foremki strunowej, w której następnie utnij kawałek różka. Tak, aby można było bez problemu wyciskać cienka strużkę masy.
Gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte, ponownie krótko je zagnieć i podziel na 12 w miarę równych części. Każdą cześć ulkulaj na zgrabną kuleczkę i ułóż na przygotowanej blasze. Pozostaw na ok. 20-30 minut na ponowne wyrastanie.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj dokładnie rozkłutym jajkiem, a następnie na każdej bułeczki zrób tępą stroną noża krzyż. W przygotowane zagłębienia nakładaj masę przygotowaną z mąki i wody.
Hot cross buns włóż do pieca i piecz ok. 25 minut. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić, natomiast krzyż powinien zostać blady. O to chodzi!
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, z masłem. Można je po wystudzeniu mrozić i odgrzewać w piekarniku.