Hot cross buns wytrawne

Te pyszne maślane bułeczki to angielski klasyk przy okazji Świąt Wielkiej Nocy. Tradycyjne w wersji słodkiej, napakowane rodzynkami i skórką pomarańczową, dodatkowo polane słodkim syropem, przyozdobione znakiem krzyża. Ja swoje postanowiłam zrobić w wersji wytrawnej, aby możne je było schrupać np. z nieodzownymi jajkami. Wyszły przepyszne, mięciutkie, pachnące masłem oraz, co ważne, dłużej niż zwykłe bułki utrzymały świeżość. Po odgrzaniu ich w piekarniku, na drugi czy trzeci dzień, smakowały jak dopiero upieczone. Krzyżyk na ich wierzchu wspaniale podkreśla ich odświętność, ale także bez niego smakują rewelacyjnie :-) Na Święta czy bez okazji, polecam serdecznie!

Składniki na 12 małych bułeczek:

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki (mąka pszenna lub pół na pół z pszenną pełnoziarnistą)
  • 20 g drożdży świeżych (lub 2 razy mniej suszonych)
  • ¾ szklanki mleka
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła (najlepiej w temperaturze pokojowej, ale w ostateczności może być zimne)
  • 1 jajko

Składniki na krzyżykową masę:

  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki wody
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło i zagniatamy. Dodajemy sól, wbijamy jajko i ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy zaczyn i wszystko razem mieszamy następnie zagniatając do uzyskania zwartej kuli. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce lub na całą noc do lodówki.

Przygotowujemy blachę do pieczenia lub formę (ja piekłam w formie na ciasto), smarujemy ją odrobiną masła. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni (góra-dół lub termoobieg). Składniki na krzyżykową masę łączymy ze sobą. Ma powstać dosyć gęsta masa, ale taka, żeby można ją było rozprowadzić na bułeczkach.

Po czasie wyrastania, ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 12 części (lub 6, jeżeli wolicie większe bułki). Formujemy z nich kulki i wkładamy do formy. Znów przykrywamy ściereczką na ok. 1 godzinę do podrośnięcia (jeżeli zostawiliście ciasto na noc w lodowce, bułki będą potrzebowały ok. 1,5 godziny).
Następnie na każdej bułeczce nożem robimy nacięcia w postaci krzyża i wypełniamy je przygotowaną masą (można sobie pomóc rękawem cukierniczym lub po prostu łyżeczką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Gotowe!

propozycja bierze udział w akcji —>
Wielkanocne Smaki - edycja IV

Reklamy

Dodaj komentarz