Savoury hot cross buns, czyli angielskie bułeczki z krzyżem na wytrawnie

Hot cross buns to tradycyjne angielskie bułeczki pieczone na Święta Wielkiej Nocy. Klasyczna wersja wypieku to słodkie maślane bułeczki nadziane rodzynkami i korzennymi przyprawami. Ja postawiłam jednak na wersję wytrawną i do maślanych bułek dodałam starty parmezan i karmelizowaną szalotkę. To był bardzo dobry pomysł! W bułeczkach jednak najważniejszy symbolicznie jest krzyż, który uzyskujemy poprzez nałożenie na bułeczkę masy przygotowanej z mąki i wody. Nie jest to najłatwiejszy etap, ale wykonalny. W przypadku słodkiej wersji krzyż możemy przygotować z lukru i nałożyć już po upieczeniu deseru.

hot cross buns wytrawne

Składniki na 12 bułeczek hot cross buns:

  • 2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 20 g drożdży świeżych (lub 2 razy mniej suszonych)
  • ¾ szklanki mleka krowiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • ok. 50 g (spora garść) startego na drobnym oczku wyrazistego sera, np. parmezan, cheddar, Gruyere, bursztyn
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki wody

hot cross buns wytrawne

Wykonanie:

Szalotkę drobniutko posiekaj i usmaż ją na rozgrzanym oleju. Gdy zacznie się szklić, dodaj cukier i mieszając chwilę ją skarmelizuj aż stanie się przyjemnie złocista i pachnąca. Odłóż, wystudź.

Drożdże rozpuść w letnim mleku. Pozostaw na chwilę, aby te zaczęły pracować.

Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj sól, starty ser i cebulkę. Wymieszaj i dodaj drożdżowy zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto i pod koniec dodaj roztopione masło. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepiło do rąk. Uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odłóż na ok. 1-1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzanie góra-dół, termoobieg 180). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajko rozkłuj widelcem. Mąkę połącz z wodą aż powstanie dosyć gęsta, ale dająca się rozprowadzić masa. Przełóż ją do rękawa cukierniczego albo foremki strunowej, w której następnie utnij kawałek różka. Tak, aby można było bez problemu wyciskać cienka strużkę masy.

Gdy ciasto będzie już ładnie wyrośnięte, ponownie krótko je zagnieć i podziel na 12 w miarę równych części. Każdą cześć ulkulaj na zgrabną kuleczkę i ułóż na przygotowanej blasze. Pozostaw na ok. 20-30 minut na ponowne wyrastanie.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj dokładnie rozkłutym jajkiem, a następnie na każdej bułeczki zrób tępą stroną noża krzyż. W przygotowane zagłębienia nakładaj masę przygotowaną z mąki i wody.

Hot cross buns włóż do pieca i piecz ok. 25 minut. Bułeczki powinny się ładnie zarumienić, natomiast krzyż powinien zostać blady. O to chodzi!

Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, z masłem. Można je po wystudzeniu mrozić i odgrzewać w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *