Proste w wykonaniu i efektownie wyglądające babeczki. Bardzo, bardzo smaczne, lekkie i świeże. Sprawdzą się na świątecznym stole, na imprezach czy po prostu, na śniadanie. Jeżeli planujecie zrobić większą porcję, proponuję danie przygotować w formie do pasztetu czy keksówce, a później kroić w grubsze plastry. Pamiętajcie, że babeczki lepiej przygotować na kilka godzin przed podaniem, ponieważ muszą poleżakować w lodówce.
Składniki na 3 babeczki (pół małej keksówki):
- ok. 100 g filetu z łososia
- ok. 100 g łososia wędzonego
- 2-3 łodyżki szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 50 g serka kremowego śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozpoczynamy od ugotowania filetu z łososia. Wystarczy, że na patelnię wlejemy trochę wody i przez kilka minut podgrzejemy na niej mięso. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy naczynie na pastę – u mnie są to kokilki, może być foremka na muffiny lub forma na pasztet/keksówka. Naczynie wykładamy folią aluminiową pozostawiając część na przykrycie. Następnie na folii układamy po kawałku koperku i wędzonego łososia. Resztę koperku siekamy, razem ze szczypiorkiem i wkładamy do miski. Wędzonego łososia rwiemy palcami, ugotowanego także rozdrabniamy na mniejsze części i dorzucamy do miski. Dodajemy serek i przyprawy. Wszystko razem delikatnie mieszamy i nakładamy do przygotowanych naczyń wyłożonych koprem i łososiem. Delikatnie dociskamy i przykrywamy wystająca folią. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby całość się „przegryzła”.
Podajemy po wyciągnięciu z naczyń i folii (babeczki ładnie od niej odchodzą). Smacznego!