Sernik wiedeński/Jak upiec idealny sernik

Treściwy, lecz delikatny, mało słodki, z ręcznie mielonego twarogu. Sernik. Właściwie to nie ciasto, a deser. W każdym regionie ma swoją tradycję. We Włoszech sporządzany z kwaskowatej ricotty, w Stanach Zjednoczonych ze słonawego serka, a w naszej części świata króluje najlepszy twaróg, mnóstwo jajek, prawdziwe masło i duża ilość bakalii. Lubię każdy rodzaj, a dzisiaj prezentuję klasyczny sernik wiedeński bez spodu, z polewą czekoladową. Doskonały na każdą okazję. Prawdziwy elegant!

Kilka uwag przed przystąpieniem do sernika:

1)      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2)   Twaróg – najlepiej ten w kostce. Tłusty lub półtłusty. Nie polecam sera w wiaderkach, oznaczonego jako „przeznaczony do serników”. Twaróg mielimy maszynką lub (w razie jej braku, czyli tak jak u mnie) mielimy blenderem, kostka po kostce, bardzo dokładnie. Efekt jest rewelacyjny.

3)      Tłuszcz – zdecydowanie polecam masło.

4)      Jajka – im krócej roztrzepywane tym sernik mniej urośnie i tym samym mniej opadnie. Jajek nie oddzielamy na żółtko i białko, lecz roztrzepujemy w całości, tylko do połączenia składników, jak najkrócej.

5)      Pieczenie – sernik pieczemy długo, w niskiej temperaturze. Wówczas pozostanie jasny, nie przypali się, a będzie dobrze wypieczony i zarazem wilgotny.

6)      Studzenie – wiem, że to trudne, ale nie rzucamy się na sernik zaraz po upieczeniu. Studzimy go początkowo w uchylonym piekarniku, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dopiero po tym czasie sernik ma odpowiednią konsystencję.

7)      Opadanie – pamiętajcie, że sernik to nie ciasto i nigdy nie powstanie zakalec. Sernik rośnie w piekarniku dzięki jajkom, a następnie opada poprzez swój ciężar. Nie martwcie się tym. Żeby nie dopuszczać do spektakularnego wyrastania i równie takiego opadania, jajka musza być króciutko wymieszane z pozostałymi składnikami. Wtedy unikniemy także jego pękania.

8)      Dodatki – sernik możemy upiec bez żadnych dodatków, czysty lub dodać do niego rodzynki i skórkę pomarańczową. Rodzynki możemy wcześniej zalać wrzątkiem, do napęcznienia lub namoczyć w ulubionym alkoholu. Sernik możemy polać czekoladą lub udekorować owocami.

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-wiedenski

Składniki na sernik pieczony w tortownicy o średnicy 22 cm:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru lub drobnego cukru (sernik jest mało słodki, więc jeśli lubicie słodsze desery, polecam dodać pół lub nawet całą szklankę więcej)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Ewentualnie: kilka kropel aromatu o ulubionym smaku
  • Dodatki: rodzynki, skórka pomarańczowa

Skłądniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła

Ozdoba:

  • perełki cukrowe w srebrnym kolorze

Wykonanie:

Ser mielimy w maszynce lub w blenderze do gładkiej konsystencji. Odkładamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół). Formę smarujemy masłem.

W osobnej misce miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, po każdym miksując. Pamiętajcie, żeby robić to jak najkrócej, aby nie ubić ich zbytnio. Do masy dodajemy po trochu ser i miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy obie mąki i ewentualnie aromat i bakalie. Krótko mieszamy.

Masę przelewamy do formy, wyrównujemy, wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy w ten sposób 1,5 h. Studzimy w uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem umieszczamy w misce, która kładziemy na garnek z gotującą się wodą w taki sposób, aby nie dotykała miski. Rozpuszczamy, lekko studzimy i polewamy gotowy sernik. Posypujemy cukrowymi kuleczkami dla ozdoby.

Reklamy

4 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s