Mini calzone – małe pieczone pierożki

Pizza to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Gdy nauczyłam się robić przepyszne ciasto, lubię czasami z nim pokombinować. Lubicie calzone? To z pewnością posmakują Wam jego mniejsze wersje. Są świetną propozycją obiadową, a także idealna przekąską na wszelkie spotkania. Małe, zgrabne i niebrudzące. Proponuję Wam wersję bezmięsną z grillowanymi warzywami, ale tak naprawdę, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Są nieco bardziej skomplikowane niż klasyczna pizza, ale od czasu do czasu warto. Najlepsze umoczone w sosie pomidorowym. Zapraszam!

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/calzoncini_z_warzywami/przepis.html

Składniki na ok. 20 pierożków:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) + odrobinę do posypywania
  • 10 g drożdży świeżych (lub 2 razy mniej suszonych)
  • 150 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie:

  • mała czerwona papryka lub pół dużej (może być inny kolor)
  • mała cukinia
  • pół bakłażana
  • kilka plasterków cebuli
  • kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do smarowania ciasta
  • 1 łyżeczka soli

Do podania:

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozmieszać w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę. Wymieszać całość łyżką. Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto. Można ewentualnie podsypać odrobiną mąki. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (najlepiej wybieramy opcję grillową lub grzanie góra-dół). Blachę do pieczenia natłuszczamy lub wykładamy folia aluminiową. Wszystkie warzywa myjemy, kroimy na dosyć grube plasterki (ok. 0,5 cm) i oprószamy solą. Kładziemy na przygotowaną blachę i pieczemy ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy blachę i chwilę studzimy. Piekarnik podkręcamy do 200 stopni (możemy zmienić na termoobieg). Gdy warzywa ostygną, kroimy je na mniejsze części. Mozzarellę odsączamy z zalewy i także kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy z serem i doprawiamy oregano, słodka papryką oraz oliwą. Farsz jest gotowy.
Znów przygotowujemy blachę do pieczenia. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, aby je odgazować i rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy na grubość ok. 0,5 cm (nie cieniej, aby pierogi nie popękały). Dużą szklanką/kubkiem wycinamy koła o średnicy ok. 8 cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy jak pierogi. Można sobie pomóc nawilżając brzegi odrobiną wody. Gotowe calzone układamy na blasze do pieczenia. Możemy je posmarować delikatnie odrobiną oliwy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie, blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *