Pikantne naleśniki zapiekane

Wytrawne naleśniki to pyszna i prosta w wykonaniu propozycja obiadowa, która sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, czy na spotkaniach z większą ilością osób. Odpowiednio wcześniej można usmażyć naleśniki i sos. W dniu podania zostaje już tylko poskładanie i zapieczenie. To także świetna potrawa do odgrzewania, więc spokojnie możemy ją zabrać do pracy. W smaku wyraziste, ostre i sycące, ale nie ciężkie.

W celu przygotowania perfekcyjnych naleśników, odsyłam Was do szkoły gotowania.

Składniki na ok. 10 średniej wielkości naleśników:

  • 230 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 150 ml wody mineralnej gazowanej (lub nie)
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypujemy, wlewamy do wysokiej miski/garnka i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie mieszamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy (nie natłuszczamy w żaden sposób, jeżeli dobrze rozgrzejemy patelnię, naleśniki nie przywrą ani się nie spalą) i chochlą nalewamy ciasto. Najlepiej patelnię unieść i lekko przechylić, aby ciasto ładnie rozlało się po całej powierzchni. Smażyć ok. 1-2 minut. Następnie przewracamy naleśnika na drugą stronę, najlepiej łopatką i smażymy jeszcze ok. pół minuty.

Składniki na farsz wypełniający ok. 10 naleśników:

  • ok. 150 g mięsa mielonego (u mnie od szynki wieprzowej)
  • ¼ puszki kukurydzy
  • ¼ puszki fasoli czerwonej
  • 3 łyżki sera żółtego (najlepiej twardego typu parmezan, garna padano, pecorino)
  • 2 łyżeczki chilli w płatkach, w proszku lub kawałek świeżej papryczki
  • sól i pieprz do smaku
  • 350 ml najlepszego sosu pomidorowego:
    • – puszka pomidorów z puszki wraz z sokiem (wybierzcie pomidory obrane, w całości, bez konserwantów; w sezonie letnim użyjcie oczywiście świeżych, najlepszych pomidorów, sparzcie ich skórkę wrzątkiem, po nacięciu nożem powinna bez problemu zejść, następnie usuńcie gniazda niesienne i gotowe)
    • – 2-3 ząbki czosnku
    • – mała cebula lub pół większej
    • – 1 łyżeczka cukru brązowego (lub zwykłego)
    • – pół łyżeczki czarnego pieprzu
    • – 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. W między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, cukier, pieprz oraz ewentualnie sól. Całość gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy oliwę, mieszamy. Na końcu dodajemy ulubione zioła. Sos jest gotowy. Teraz możemy go zblendować, aby był gładki, ale możecie pozostawić  go „z grudkami”.
Do sosu dodajemy posiekane mięso, dusimy. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę i ser. Krótko dusimy. Dodajemy przyprawy i gotowe.

Składniki końcowe:

– 4 łyżki oleju lub oliwy
– łyżeczka słodkiej papryki
– 2 łyżki startego sera żółtego

Wykonanie końcowe:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia ciast wysmarowujemy 2 łyżeczkami tłuszczu.
Na każdy naleśnik nakładamy na środek 2 łyżki farszu. Następnie składamy jak krokieta, czyli każdy bok do środka. Dosyć ciasno, tak, aby farsz nie mógł wypłynąć. Sakiewki układamy do naczynia. Każdy naleśnik smarujemy pozostałym tłuszczem, posypujemy papryką i startym serem.
Zapiekamy ok. 20-30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *