Sernik idealny

Kiedyś nie umiałam piec serników. Przeważnie rosły jak szalone, a następnie opadały tworząc kratery. Przypalały się, były gumowate. Ale, na szczęście, od dłuższego czasu wiem, że sernik lubi sobie posiedzieć dłużej w niskiej temperaturze, nie lubi długiego mieszania i niepotrzebnego napowietrzania. Lubi duuużo jajek i śmietankę. Przedstawiam Wam mój ulubiony, najprostszy, nieprzekombinowany sernik. Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Klasyk

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/swiateczny-sernik-wykwintny

sernik

Składniki na formę ok. 20×30 cm:

Składniki na spód (spód jest opcjonalny):

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu/kwaśnej śmietany

Składniki na sernik:

Wszystkie składniki (oprócz śmietanki) powinny być w temperaturze pokojowej!)

  • 1,5 kg dobrego, tłustego twarogu (te z wiaderek się nie nadają)
  • 0,5 kg cukru pudru
  • 10 dużych jajek
  • 250 g masła
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany 30 lub 36%
  • opakowanie cukru waniliowego (lub kilka kropel esencji)
  • pół szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej – opcjonalnie

Wykonanie:

Jeżeli sernik robimy na kruchym spodzie, wszystkie składniki na spód łączymy ze sobą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na kształt blaszki, wykładamy na ową wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni (grzanie góra-dół). Jeżeli sernik pieczemy bez spodu – blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Rodzynki zalewamy gorącą wodą.

Ser mielimy w maszynce lub blenderem na gładką masę.

Do dużej misy wkładamy masło i rozcieramy mikserem do białości. Partiami dokładamy gładki ser, aż powstanie klarowna masa.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę i dodajemy patiami cukier, aż powstanie gęsty kogiel-mogiel. Następnie dodać do serowej masy razem z kaszą manną, mąką i cukrem waniliowym (lub esencją). Dodajemy również odsączone z wody rodzynki i skórkę. Krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. W kolejnej misie ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę.

Śmietankę dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Dodajemy białek i mieszamy jeszcze delikatniej.

Sernikową masę albo wylewamy na podpieczony spód albo na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Pieczemy ok. 1,5 godziny (sernik tylko nieco rośnie i nie opada). Studzimy w piekarniku. Schładzamy w lodówce.

Reklamy

14 thoughts

  1. O tak dobry sernik to przede wszystkim zasługa dużej ilości jajek i prawdziwego twarogu. Aż mam ochotę na kawałek :)

Dodaj komentarz