Na dobre rozpoczęcie weekendu proponuję Wam ekspresowe ciasto, idealne do kubka gorącego kakao. To nieskomplikowane ciasto, na które składniki na pewno macie w domu, podejrzałam od mojej koleżanki Justyny. Zapraszam do wypróbowania jej przepisów i oczywiście upieczenia ciasta.
W przypadku tego rodzaju wypieków, dodatki możecie swobodnie modyfikować. U mnie pojawiły się mrożone truskawki, maliny, czarna porzeczka i wiśnie. Wy możecie użyć dowolnych innych owoców lub pozostawić bez dodatków. Pamiętajcie o grubej warstwie maślanej kruszonki!
Składniki na małą blaszkę (ok. 15×20 cm):
Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, zapobiegnie to pojawieniu się zakalca!
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 2 garści owoców
Dodatki:
- Dwie garści dowolnych owoców obtoczonych w łyżce mąki
Jeżeli używacie mrożonych owoców, nie rozmrażajcie ich przed pieczeniem
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg lub góra-dół). Blaszkę do pieczenia smarujemy łyżka oleju i wysypujemy odrobiną mąki.
Najpierw robimy kruszonkę: Jej składniki łączymy ze sobą, najlepiej palcami i odkładamy do lodówki.
Teraz przygotowujemy ciasto. W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, cukry, proszek i sól. Do drugiej miski wbijamy jajka i chwilę roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy jogurt, mleko i olej. Łączymy ze sobą składniki mokre z suchymi i mieszamy łyżką do połączenia składników. Wylewamy ciasto do przygotowanej blaszki. Owoce obsypujemy łyżką mąki i wykładamy na ciasto. Na koniec całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-35 minut.
Smacznego weekendu!