Szukacie przepisu na idealne letnie śniadanie? No to znaleźliście – wielki bałagan! Bo to właśnie znaczy dosłownie szakszuka. Oryginalnie pochodząca z Tunezji, ale popularna w całym arabskim świecie, także w Maroku. Najlepiej smakuje właśnie latem, gdy pomidory są najsmaczniejsze. No i te jajka… Mimo, że wyglądają jak sadzone, tak naprawdę smakują jak te w koszulce. Ścięte białko i płynne żółtko. Mój ideał. Chociaż danie nie jest najszybsze, jest bardzo proste i mogłabym je jeść codziennie. Gdy dodacie doń mięsa czy też ugrillowanego bakłażana, z powodzeniem możecie zjeść szakszukę na obiad. No i tak cały dzień… :-)
Składniki na 2 porcje:
- 3-4 spore pomidory – najlepszej jakości, dojrzałe i soczyste – poza sezonem użyjcie dobrej jakości pomidorów w puszce wraz z sokiem
- 1 mała czerwona papryka lub pół czerwonej i pół żółtej
- 1 mała cebulka, najlepiej szalotka
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki wędzonej w proszku
- szczypta kuminu
- 3 lub 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
- garść kolendry – opcjonalnie
Wykonanie:
Cebulkę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki, wytnij twarde części i niedbale pokrój. Przy pomidorach w puszce pomiń tę czynność.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaż chwilkę czosnek z cebulką. Dodaj paprykę. Następnie dorzuć pomidory i duś aż całość zmięknie i zredukuje.
Dopraw paprykami, kuminem oraz solą i pieprzem.
Następnie pomagając sobie łopatką zrób w sosie dołki i wbijaj w nie całe jajka. Całość przykryj pokrywką i duś kilka minut. Ja trzymam szakszukę na ogniu dotąd aż białko się zetnie, a żółtko pozostaje wciąż płynne.
Na końcu jajka posyp jeszcze lekko solą i pieprzem oraz ewentualnie posiekaną kolendrą. Od razu podawaj ze świeżym pieczywem. Jedz z patelni!
O jejku, że też ja o takim daniu wcześniej nie słyszałam! Przecież ro śniadaniowy ideał :))
Bardzo lubię kuchnię arabską, pycha:)
robiłam kilkakrotnie w ciągu ostatniego tygodnia:) Shakshuka jest pyszna!
nigdy nie jadłam, ale już wiem, że by mi smakowało :)
pyszne śniadanie
Prezentuje się bardzo apetycznie :))
Na przygotowanie takich pyszności warto poświęcić chwilkę czasu :) Szakszuka wygląda mega apetycznie!
Uwielbiam to danie :)
Wow super 😄chce to chociaż mam pełny brzuch
Po prostu pycha:))