Szakszuka z bakłażanem – jajka smażone w sosie po arabsku

Pamiętacie szakszukę? Przyznam szczerze, że jej smak śni mi się po nocach i gdy tylko mam chwilę w weekendowy poranek, przygotowuję aromatyczny sos i delektuję się zapachem. W zasadzie szakszuka to nie tylko danie śniadaniowe. Dodajcie do niej mięso, a będziecie mieć najlepszy obiad. Korzystajcie z pomidorów póki są pyszne i nagrzane słońcem. A teraz, dodajcie bakłażana. Genialnie dopełni smak dania przy okazji czyniąc go bardziej sycącym. Dodajcie odrobinę kuminu i posypcie obficie miętą. Przygotujcie koniecznie!

szakszuka z bakłażanem

Składniki na dwie porcje:

  • 4 dojrzałe, najlepsze pomidory (poza sezonem użyjcie tych w puszce)
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 mała cebulka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • szczypta kuminu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 jajka
  • garść mięty
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Bakłażana umyj i pokrój w dosyć grubą kostkę. Posyp solą i pieprzem. Obsmaż na łyżce oliwy często mieszając, tak aby bakłażan stał się miękki. Odłóż do miseczki.

Następnie sparz wrzątkiem pomidory i obierz z nich skórkę. Cebulkę z czosnkiem drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej pozostał tłuszcz i podsmaż chwilę cebulkę z czosnkiem. Następnie dodaj byle jak posiekane pomidory. Dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką. Duś do zredukowania sosu. Na końcu dorzuć bakłażana.

Pomagając sobie łopatką, rób w sosie wgłębienia i wbijaj w nie jajka. Następnie całość przykryj pokrywką i duś parę minut. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.

Podawaj posypane posiekaną miętą, koniecznie ze świeżą bagietką.

 

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *