Uwielbiam zupy. Zarówno zimą, na rozgrzanie jak i w lecie, aby wykorzystać wszystkie wspaniałe warzywa. Na przykład kukurydzę! Pyszna słodka i chrupiąca. Nadaje zupie pięknej barwy i słodyczy. Doprawioną aromatycznymi przyprawami będzie stanowić pyszny “gorący kubek” w ciągu dnia, polecam :-)
Składniki na jedną porcję:
- 1 młoda kukurydza cukrowa
- 1 mała marchewka
- 1 szklanka wody
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta kuminu
- szczypta cynamonu
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Kukurydzę “obrać” z ziarenek za pomocą noża. Marchewkę umyć i pokroić w talarki. Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Dodać mleko i gotować ok. 5 minut.
Następnie doprawić wszystkimi przyprawami oraz oliwą. Zmiksować na gładki lub półgładki krem. Gotowe!
Ciekawa .
Ja również nie jadłam zupy z kukurydzy, w połączeniu z marchewką musi być smacznie :)
Nigdy nie jadłam takiej zupy, zapisuję do zrobienia:)) Musi być pyszna:))
Pomysł wyśmienity! Przyznam szczerze, że zupy z kukurydzy nie miałam jeszcze okazji skosztować :)
Brzmi świetnie :)
Jestem ciekaw tego smaku :D