Zupa krem z kukurydzy

Uwielbiam zupy. Zarówno zimą, na rozgrzanie jak i w lecie, aby wykorzystać wszystkie wspaniałe warzywa. Na przykład kukurydzę! Pyszna słodka i chrupiąca. Nadaje zupie pięknej barwy i słodyczy. Doprawioną aromatycznymi przyprawami będzie stanowić pyszny „gorący kubek” w ciągu dnia, polecam :-)

krem z kukurydzy

Składniki na jedną porcję:

  • 1 młoda kukurydza cukrowa
  • 1 mała marchewka
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta kuminu
  • szczypta cynamonu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

Kukurydzę „obrać” z ziarenek za pomocą noża. Marchewkę umyć i pokroić w talarki. Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Dodać mleko i gotować ok. 5 minut.

Następnie doprawić wszystkimi przyprawami oraz oliwą. Zmiksować na gładki lub półgładki krem. Gotowe!

Reklamy

6 thoughts

Dodaj komentarz