Bułeczki drożdżowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi

Rozkoszne, rozpływające się w ustach bułeczki z mięciutkimi jabłkami i chrupiącymi orzeszkami. Rozchodzą się jak szalone.

Mimo, że drożdżowe, są świeże nawet na drugi i trzeci dzień. Jabłka trzymają wilgoć i sprawiają, że bułeczki są dłużej świeże. Chociaż jak to drożdżowe – najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z pieca!

Do moich bułeczek użyłam gotowej konfitury jabłkowej z dodatkiem orzeszków pinii i cynamonu. To znacznie ułatwia pracę. Możesz jednak użyć np. startego na tarce kwaśnego jabłka i efekt będzie również doskonały.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi to dla mnie comfort food na jesień i zimę. Mogłabym je piec i jeść codziennie. Dosłownie :)

A może wolisz bułeczki z konfiturą z róży?

Bułeczki drożdżowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi

Składniki na 15 małych bułeczek:

  • 125ml letniego mleka
  • 20g świeżych drożdży 
  • 300g mąki
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • kilka łyżek konfitury z jabłek – ja polecam włoską konfiturę z jabłek, orzeszków piniowych i cynamonu, natomiast możecie użyć ulubionej jabłkowej marmolady
  • pół jabłka typu Szara Reneta
  • 2 łyżki orzeszków pinii

Bułeczki drożdżowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w letnim mleku i odstaw na 10-15 minut aż zaczną delikatnie buzować, pracować.

Do większej miski wsyp mąkę, cukier, sól, wbij jajko. Wymieszaj i pomału dodaj rozczyn drożdżowy. Ponownie wymieszaj łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękami. Pod sam koniec wyrabiania dodawaj stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiaj aż ciasto stanie się sprężyste, gładkie i zacznie samo odchodzić do rąk (a nie się lepić). Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5h do wyrośnięcia.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.

Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój na cieniutkie plasterki.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na prostokąt. Ciasto posmaruj na całej powierzchni konfiturą z jabłek. Rozłóż równomiernie cieniutkie plasterki jabłek. Zawiń od szerszej strony w rulon. Zalep boki. Rulon potnij na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek ułóż rozcięciem do góry i wyrównaj. Kawałki będą lekko zgniecione od noża, więc postaraj się je wyrównać do okrągłego kształtu. Odstaw na podrośnięcie jeszcze na około 30 minut. Posyp z wierzchu orzeszkami pinii i delikatnie je dociśnij.

Włóż do pieca na 15-17 minut. Ja wolę gdy bułeczki nie są mocno spieczone, ale wszystko zależy od Waszych preferencji. Wyjmij i ostudź.

Bułeczki drożdżowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi zajadaj póki ciepłe i świeże. Chociaż na drugi dzień też są wyborne!

Bułeczki drożdżowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi

Wpis powstał w przemiłej współpracy ze Schroniskiem Bukowina – restauracją i sklepem z produktami polskimi i włoskimi najwyższej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *