Rozkoszne, rozpływające się w ustach bułeczki z mięciutkimi jabłkami i chrupiącymi orzeszkami. Rozchodzą się jak szalone.
Mimo, że drożdżowe, są świeże nawet na drugi i trzeci dzień. Jabłka trzymają wilgoć i sprawiają, że bułeczki są dłużej świeże. Chociaż jak to drożdżowe – najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z pieca!
Do moich bułeczek użyłam gotowej konfitury jabłkowej z dodatkiem orzeszków pinii i cynamonu. To znacznie ułatwia pracę. Możesz jednak użyć np. startego na tarce kwaśnego jabłka i efekt będzie również doskonały.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi to dla mnie comfort food na jesień i zimę. Mogłabym je piec i jeść codziennie. Dosłownie :)
A może wolisz bułeczki z konfiturą z róży?
Składniki na 15 małych bułeczek:
- 125ml letniego mleka
- 20g świeżych drożdży
- 300g mąki
- 50g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- kilka łyżek konfitury z jabłek – ja polecam włoską konfiturę z jabłek, orzeszków piniowych i cynamonu, natomiast możecie użyć ulubionej jabłkowej marmolady
- pół jabłka typu Szara Reneta
- 2 łyżki orzeszków pinii
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w letnim mleku i odstaw na 10-15 minut aż zaczną delikatnie buzować, pracować.
Do większej miski wsyp mąkę, cukier, sól, wbij jajko. Wymieszaj i pomału dodaj rozczyn drożdżowy. Ponownie wymieszaj łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękami. Pod sam koniec wyrabiania dodawaj stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiaj aż ciasto stanie się sprężyste, gładkie i zacznie samo odchodzić do rąk (a nie się lepić). Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5h do wyrośnięcia.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.
Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój na cieniutkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na prostokąt. Ciasto posmaruj na całej powierzchni konfiturą z jabłek. Rozłóż równomiernie cieniutkie plasterki jabłek. Zawiń od szerszej strony w rulon. Zalep boki. Rulon potnij na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek ułóż rozcięciem do góry i wyrównaj. Kawałki będą lekko zgniecione od noża, więc postaraj się je wyrównać do okrągłego kształtu. Odstaw na podrośnięcie jeszcze na około 30 minut. Posyp z wierzchu orzeszkami pinii i delikatnie je dociśnij.
Włóż do pieca na 15-17 minut. Ja wolę gdy bułeczki nie są mocno spieczone, ale wszystko zależy od Waszych preferencji. Wyjmij i ostudź.
Bułeczki drożdżowe z jabłkami i orzeszkami piniowymi zajadaj póki ciepłe i świeże. Chociaż na drugi dzień też są wyborne!
Wpis powstał w przemiłej współpracy ze Schroniskiem Bukowina – restauracją i sklepem z produktami polskimi i włoskimi najwyższej jakości.