Drożdżowe bułeczki z różą

Drożdżowe bułeczki z różą to kwintesencja jedzenia, które sprawia przyjemność. Maślane, pachnące, delikatne, rozpływające się w ustach. Róża mocno kojarzy mi się z dzieciństwem. Pączki z różą, różany kompot popijany w ciepłe letnie dni. Ten smak i zapach zawsze dobrze mi się kojarzy.

Nie tak łatwo jest kupić porządnej jakości konfiturę z róży, której użyjemy do bułeczek. Sporo dżemów czy konfitur bazuje np. na jabłkach, do których dodawana jest niewielka ilość róży, a nie o to nam chodzi. Dlatego warto wybrać taką składającą się z wyłącznie z płatków róży i cukru. To będzie moc smaku i aromatu.

drożdżowe bułeczki z różą

Składniki na 15 małych bułeczek:

  • 125ml letniego mleka
  • 20g świeżych drożdży 
  • 300g mąki pszennej + garść do wyrabiania
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • kilka łyżek konfitury z płatków róży

Składniki na różany lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kilka kropel ciepłej wody
  • 1 łyżeczka konfitury z płatków róży

drożdżowe bułeczki z różą

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w letnim mleku i odstaw na 10-15 minut aż zaczną delikatnie buzować, pracować.

Do większej miski wsyp mąkę, cukier, sól, wbij jajko. Wymieszaj i pomału dodaj rozczyn drożdżowy. Ponownie wymieszaj łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto rękami. Pod sam koniec wyrabiania dodawaj stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiaj aż ciasto stanie się sprężyste, gładkie i zacznie samo odchodzić do rąk (a nie się lepić). Tak przygotowane ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5h do wyrośnięcia.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na prostokąt. Ciasto posmaruj na całej powierzchni konfiturą z róży. Zawiń od szerszej strony w rulon. Zalep boki. Rulon potnij na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek ułóż rozcięciem do góry i wyrównaj. Kawałki będą lekko zgniecione od noża, więc postaraj się je wyrównać do okrągłego kształtu. Odstaw na podrośnięcie jeszcze na około 30 minut.

Włóż do pieca na 15-17 minut. Ja wolę gdy bułeczki nie są mocno spieczone, ale wszystko zależy od Waszych preferencji. Wyjmij i ostudź.

Cukier puder połącz z wodą i konfiturą. Polej ostudzone bułeczki.

Bułeczki z różą podawaj póki świeże.

drożdżowe bułeczki z różą

Wpis powstał w przemiłej współpracy ze Schroniskiem Bukowina – restauracją i sklepem z produktami polskimi i włoskimi najwyższej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *