Makaron z pesto z pistacji

Makaron z pesto z pistacji to bardzo szybkie i proste danie, które ugotujesz w tak zwanym międzyczasie. Nie ukrywam, że najtrudniejszym etapem tego dnia jest samo przygotowanie orzeszków. Obranie, zmielenie do porządnej konsystencji. Możesz jednak użyć gotowego pesto z pistacji dobrej jakości, co znacznie ułatwi i przyspieszy pracę. Ja używam pesto, w którego skład wchodzą tylko pistacje, olej i sól. Jest to moja baza do finalnego, wybornego pesto, które prezentuję Wam pod spodem.

Pesto z pistacji jest delikatnie słodkie, ale świetnie zrównoważone solą i goryczką bazylii. Same zmielone pistacje nie dadzą tego efektu, zdecydowanie trzeba je dosmaczyć. Prosty makaron z pesto z pistacji można dodatkowo ubarwić chociażby kulką burraty albo pomidorkami koktajlowymi.

makaron z pesto z pistacji

Składniki na 4 porcje:

  • 190g pesto z pistacji – pesto, którego użyłam to świetnej jakości włoskie pesto, które ma w składzie pistacje, pistacje z Sycylii, olej słonecznikowy oraz sól; dzięki temu nie trzeba obierać pistacji i mielić ich na masło; można jednak użyć zamiennie: ok. 100g obranych niesolonych pistacj, ok. 0,5 szklanki oliwy lub neutralnego oleju, sporą szczyptę soli
  • garść świeżych liści bazylii
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 garść tartego sera Pecorino
  • 1 garść tartego parmezanu lub sera Grana Padano
  • kilka łyżek oliwy

Do podania:

  • 250g ulubionego makaronu, u mnie casarecce

makaron z pesto z pistacji

Wykonanie:

W większym garnku zagotuj wodę i porządnie ja osól. Gdy się zagotuje, wrzuć makaron i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu, al dente. Odcedź zostawiając około szklankę wody z gotowania.

W czasie gotowania makaronu przygotuj pesto. Jeżeli używasz pistacji w całości, zmiel je w malakserze lub blenderze na dosyć gładką konsystencję, pozostawiając jednak drobną ziarnistość orzeszków. Podczas miksowania dolewaj oliwy lub oleju, a na końcu posól. Możesz użyć gotowego już pesto z pistacji, co ułatwi pracę.

Do moździerza lub misy blendera/malaksera wrzuć listki bazylii, obrany czosnek, starty ser (możesz zostawić odrobinę sera do finalnego posypania dania). Utrzyj na niezbyt gładką konsystencję i dodaj pesto z pistacji. Na końcu dolej oliwy i całość wymieszaj. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto i odrobiną wody z gotowania makaronu. Danie możesz wykończyć pozostałą częścią startego sera.

Makaron z pesto z pistacji podawaj niezwłocznie.

makaron z pesto z pistacji

Wpis powstał w przemiłej współpracy ze Schroniskiem Bukowina – restauracją i sklepem z produktami polskimi i włoskimi najwyższej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *