Zapiekane pomidory z chlebową kruszonką i wędzonym serem kozim

Zapiekane pomidory z chlebową kruszonką i wędzonym serem kozim – już sam tytuł przyprawia o wzmożony ślinotok, czyż nie tak? ;-) Bardzo prosta przekąska, propozycja śniadaniowa, lunchowa lub kolacyjna. Soczyste pomidory (najlepiej malinowe lub inne sezonowe) zapieczone pod chrupiącą kruszonką z dobrego żytniego chleba wzbogacone o wspaniały i charakterny kozi wędzony ser. Najlepsze w tym daniu jest to, że możecie go dowolnie modyfikować. Zmieniać rodzaj chleba, sera czy warzywnej bazy. Myślę, że zapiec równie dobrze można paprykę, ugotowane wcześniej ziemniaki czy cukinię. Kombinujcie.

Wpis na zapiekane pomidory powstał we współpracy ze Specjałami Regionu, które zapewniły mi kozi ser olej olej rzepakowy tłoczony na zimno. Oba produkty widoczne na zdjęciu. Poniższy przepis to zmodyfikowana moja wersja przepisu Jakuba Kuronia, który znalazłam w broszurze Specjałów Regionu. Zachęcam do wypróbowania fantastycznych i zdrowych kozich serów firmy Danmis, które prócz swoich fenomenalnych walorów smakowych cechują się lekkostrawnością, wysoką przyswajalnością wapnia, dużą zawartością kwasu foliowego i innych witamin. Dodatkowo prawie nie zawierają laktozy oraz nie wywołują alergii.

zapiekane pomidory z chlebową kruszonką

Składniki na 2-4 porcje:

  • 4 nieduże dojrzałe pomidory malinowe lub inne sezonowe
  • 2 grube kromki dobrego żytniego chleba, może być czerstwy, może być z dodatkiem dowolnych ziaren
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 50g wędzonego sera koziego (może być w plastrach)
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 czubata łyżka charakternej musztardy, np. sarepskiej lub Dijon
  • kilkanaście łyżek oleju rzepakowego
  • sol i świeżo mielony pieprz do smaku

zapiekane pomidory z chlebową kruszonką

Wykonanie:

Pomidory umyj, nożykiem wykrój środkowe stwardnienie, przekrój horyzontalnie na pół. Naczynie do zapiekania polej odrobiną oleju i ułóż w nim połówki pomidorem, przekrojeniem do góry. Posyp je solą i pieprzem i polej odrobiną oleju.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Chleb pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do misy blendera. Dołóż do niego pozostałe składniki, czyli słonecznik, porwany/pokrojony ser, posiekane zioła, musztardę oraz 3-4 łyżki oleju. Zblenduj pulsacyjnie aż powstanie rodzaj kruszonki. Masa ma być połączona, ale nie na całkiem gładko. Dopraw solą i pieprzem. Powstałą kruszonką posyp pomidory, delikatnie dociśnij.

Włóż do pieca i piecz ok. 30 minut. Pomidory powinny być upieczone, a kruszonką delikatnie zezłocona i chrupiąca.

Zapiekane pomidory podawaj na ciepło. Możesz je dodatkowo polać odrobiną oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.