Sernik gotowany na herbatnikach, bez pieczenia

Sernik gotowany, czyli sernik bez pieczenia. Dodatkowo przygotowany na gotowych herbatnikach, więc jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Masa serowa jest gotowana, a następnie studzona. Dzięki temu sernik jest bardzo kremowy i wyjątkowy. Inny niż pieczony oraz na zimno, z dodatkiem żelatyny. Z pewnością warto go wypróbować.

Gotowany sernik najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Masa jest wówczas dobrze stężona i nabiera lepszego smaku niż w dzień przygotowania. Dzięki temu sernik można przygotować na kilka dni chociażby przed świętami i zaoszczędzić sobie pracy na ostatnią chwilę.

Sernik dobrze się kroi, ładnie wygląda. Trzymamy go lodówce.

sernik gotowany

Składniki na sernik przygotowany w foremce o wymiarach 10 x 20 cm:

  • 500g twarogu tłustego – gotowego mielonego lub zwykłego
  • 100g masła
  • pół szklanki cukru pudru – lub więcej, do smaku
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie gotowego budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g)
  • 7-8 łyżek mleka
  • 100g herbatników typu petit beurre

Na polewę:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

sernik gotowany

Wykonanie:

Jeżeli używasz twarogu zwykłego w kostce (niemielonego), przed przystąpieniem do pracy zmiel go w maszynce lub blenderem ręcznym.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż pierwszą warstwę herbatników. Możesz je dociąć i dopasować do wielkości foremki.

Masło umieść w większym garnku i rozpuść. Trzymając na niewielkim ogniu dodaj cukier i wymieszaj. Powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodaj zmielony twaróg i jajka. Mieszaj rózgą do połączenia się mas. Ser zacznie się roztapiać i stanie się płynny.

W międzyczasie opakowanie budyniu wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i dodaj do masy serowej. Mieszaj – masa powinna zacząć gęstnieć i zacząć się delikatnie gotować. Gotuj 2-3 minuty i zdejmij ze źródła ciepła. Spróbuj czy jest odpowiednio słodka. Jeżeli uznasz, że wolisz bardziej słodki deser, dodaj trochę cukru pudru.

Połowę jeszcze ciepłej masy wylej na przygotowaną warstwę herbatników. Ułóż na niej drugą warstwę ciasteczek i wylej resztę masy. Wyrównaj i ułóż trzecią ostatnią warstwę ciastek.

Połamaną czekoladę umieść w misce, którą następnie ułóż na mniejszym garnku wypełnionym wodą. Woda nie powinna dotykać miski. Postaw garnek na delikatnym ogniu i zaczekaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj do niej masło i wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladą polej wierzch sernika, wyrównaj.

Sernik gotowany najpierw wystudź do temperatury pokojowej, a następnie włóż do lodówki na minimum 6 godzin. Sernik najlepiej smakuje o 2-3 dniach od przygotowania.

Możesz go trzymać spokojnie do kilku dni w lodówce.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *