Koszyczki z ciasta kataifi to pięknie prezentujące się swoiste jadalne miseczki. Uformowane w gniazdka zachęcają do wypełnienia ich dowolnym nadzieniem i schrupania. Dosłownie schrupania, bo upieczone ciasto przyjemnie chrupie i tejże chrupkości nie traci nawet po wypełnieniu. Moje koszyczki nadziałam prostą jajeczną sałatką, ale możecie kombinować właściwie dowolnie, zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Koszyczki możecie również upiec wcześniej i napełniać nadzieniami bezpośrednio przed podaniem. To dobry sposób np. przy okazji Świąt i większej ilości gotowania.
Gniazdka są bardzo smaczne, jak wspomniałam niezwykle chrupiące i lekkie. Fantastycznie wyglądają i mogą stanowić ciekawe urozmaicenie stołu z imprezowymi przekąskami czy podczas Świąt (szczególnie wielkanocnych).
W moim przepisie skorzystałam z mrożonego ciasta kataifi, które ważyło 450 g. Ciasto najlepiej zużyć po otwarciu do 3-4 dni i trzymać je dobrze zabezpieczone folią spożywczą. Kataifi nie może wyschnąć, bo niestety stanie się nieelastyczne i twarde i ciężko będzie je użyć. Jeżeli nie zużyjecie całości ciasta na koszyczki (tak jak w moim przypadku), resztką ciasta możecie np. pokryć warzywną lub mięsną zapiekankę. Na przykład z tego przepisu na wegetariańską zapiekankę pasterską, zamieniając warstwę ziemniaczaną właśnie na kataifi.
Czym jest ciasto kataifi?
Ciasto kataifi (Κανταΐφι) to greckie pszenne ciasto w postaci bardzo cienkich niteczek. Popularne zarówno w Grecji jak i Turcji. Z wyglądu przypomina cieniutki makaron. Jest to właściwie (bardziej popularne) ciasto filo pocięte na drobno. Ma bardzo prosty skład – to tylko mąka pszenna, woda, sól i olej. Ciasto kataifi można zrobić samemu lub kupić gotowe. W Polsce w postaci mrożonej. Mrożone ciasto należy całkowicie odmrozić (absolutnie nie starać się dzielić zamrożonego ciasta, to spowoduje jego połamanie) i używać. Odmrożone ciasto najlepiej owinąć wilgotną ściereczką by nie wysychało i odrywać kawałki, których używa się na bieżąco. Kataifi do pieczenia należy natłuścić – polać rozpuszczonym masłem lub olejem. Nie wymaga dodatkowych zabiegów. Ponieważ smak ciasta jest neutralny, można go używa zarówno do wypieków słonych jak i słodkich. Ciasto kataifi najlepiej kupować w sklepach z żywnością orientalną. Ja w przepisie polecam mój ulubiony i sprawdzony.
Składniki na 8 koszyczków z ciasta kataifi:
- ok. 120 g ciasta kataifi
- 3 łyżki masła
Wykonanie:
Jeżeli używasz mrożonego ciasta kataifi, rozmróź go w lodówce, następnie przykryj wilgotną ściereczką i odrywaj z niego ok. 15 g długie kawałki. Masło rozpuść.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj rzeczy do pieczenia. Koszyczki możesz upiec po prostu na blaszce układając kawałki ciasta w gniazdka. Możesz je upiec w ramekinach lub foremce na muffiny. Blachę wyłóż papier do pieczenia, natomiast foremki natłuść masłem. Na zdjęciach widzisz gniazdka pieczone bezpośrednio na blasze oraz w ramekinach.
Kawałki zawijaj w koszyczki, gniazdka. Natłuść je masłem za pomocą pędzelka lub łyżki.
Włóż do rozgrzanego pieca na ok. 20 minut aż koszyczki się zarumienią i lekko zbrązowią.
Upieczone koszyczki wyjmij i ostudź. Po ostudzeniu dowolnie nadziewaj.
Składniki na sałatkę jajeczną:
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- garść szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz i pokrój w kostkę. Szczypiorek i natkę drobno posiekaj. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dopraw i spróbuj. Gotową sałatką napełniaj koszyczki z ciasta kataifi i zajadaj.
Bardzo efektowna przekąska :)
Dziękuje ❤️