Vegetarian Shepherd’s pie – wegetariańska zapiekanka pasterska

Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki, dania jednogarnkowe po pierwsze ze względu na ich wymiar zero waste, czyli sprawnie możemy sobie dzięki nim wyczyścić lodówkę. Po drugie natomiast, że stanowią takie przyjemne, domowe jedzenie.

Shepherd’s pie to dosłownie placek, zapiekanka pasterska. Pochodzące z Wielkiej Brytanii danie w oryginalnej wersji jest mięsne i takie oczywiście też jest smaczne, ale tym razem postawiłam na gulasz tylko z warzyw. I wyszło genialnie! Dużo pieczarek, chlust czerwonego wina, świeże zioła i mnóstwo warzyw. Fanów puree nie muszę przekonywać, że ta ziemniaczana kołderka to kropka nad i. Tak przyjemnie aksamitna, lekko przypieczona, obłędna.

Zapiekanka jest dość szybka i prosta do wykonania, a dzięki temu, że dobrze znosi odgrzewanie, można ją przygotować z wyprzedzeniem. Takie jedzenie lubię!

wegetariańska zapiekanka pasterska

Składniki na 4 porcje:

  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 250 g małych pieczarek
  • 450 g marchewki z groszkiem – można użyć gotowej mrożonej mieszanki lub osobno groszek i marchewkę w miarę równych proporcjach
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 4-5 gałązek świeżego tymianku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 150 ml wina czerwonego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • Sól
  • Pieprz

Składniki na puree ziemniaczane:

  • 850 g ziemniaków typu C, czyli ziemniaków skrobiowych
  • 50 g masła
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • spora szczypta gałki muszkatołowej

wegetariańska zapiekanka pasterska

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudź, obierz i zgnieć praską na puree. Dodaj masło, śmietanę, dopraw solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Wymieszaj i odłóż.

Cebulę i czosnek drobno pokrój. Pieczarki dobrze umyj i te większe niedbale pokrój w większe kawałki. Jeżeli masz naprawdę drobne grzybki, nie krój ich.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek. Chwilę podsmaż i dodaj pieczarki. Nie ruszaj patelnią, aby grzyby nie puściły wody, a ładnie się zrumieniły. Po paru minutach dodaj zioła i marchewkę z groszkiem. Wymieszaj i smaż kilka minut.

Następnie wsyp mąkę i porządnie wymieszaj. Wlej wino, odparuj. Wlej bulion i gotuj całość ok. 10 minut aż zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem. 

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Przełóż przygotowany gulasz do naczynia żaroodpornego, a wierzch przykryj puree. Górę możesz ozdobić tworząc zygzaki grzbietem widelca. Włóż do pieca na ok. 15 minut. Ja końcówkę dodatkowo podpiekam górną grzałką, aby puree się zrumieniło i delikatnie przypiekło. Nie jest to jednak konieczne.

Danie można podawać od razu, ale też doskonale nadaje się do odgrzewania.

2 thoughts

  1. Ciekawa propozycja, chętnie wypróbuję w takiej wersji :) Mam już dosyć filetów z kurczaka, którymi mój mąż mógłby się zajadać przez okrągły rok. Twoja propozycja to świetna odmiana :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *