Jak przygotować bubble tea? Bubble tea, zwana też czasami Boba (tea), czyli dosłownie bąbelkowa herbata to napój pochodzący z Tajwanu. W Polsce, chociaż właściwie jedynie w dużych miastach, zrobił furorę w okolicach roku 2012, gdy jak grzyby po deszczu zaczęły powstawać lokale serwujące azjatycki napój. Wynalazek jednak nie do końca się przyjął w kraju nad Wisłą i aktualnie ciężko znaleźć knajpkę serwującą tenże napitek. Ale czym właściwie jest bubble tea? Nie ma tu właściwie nic szczególnie skomplikowanego. Herbaciana baza (czarna lub zielona), dodatek mleka lub smakowego syropu, słodzik i gwóźdź programu czyli kulki (bąbelki). A te mogą być klasycznie z tapioki lub z tak zwanego kawioru molekularnego.
Kulki tapioki to skrobia z tapioki, czyli skrobia z manioku. Kuleczki po ugotowaniu są sprężyste, lekko gumowate i same w sobie bez smaku. Nabierają go czerpiąc z otoczenia, czyli w tym przypadku ze smakowej herbaty. Ja użyłam wersji klasycznej bez dodatków, ale możecie spotkać i kupić tapiokę barwioną i aromatyzowaną, np. pandanem. Kawior molekularny to sok owocowy potraktowany alginianem sodu i mleczanem wapnia. Dzięki tym molekularnym zabiegom otrzymujemy żelowe kulki, które po przegryzieniu przyjemnie pękają. I oto cała tajemnica bubble tea :-)
Napój z łatwością można przygotować w domu. Poniżej znajdziecie domową wersję od samego początku oraz wersję szybką na bazie gotowego kawioru molekularnego. Możliwości i kombinacji jest multum. Warto kombinować i znaleźć swoją ulubioną. Ja pokazuję Wam wersję na bazie czarnej herbaty z mlekiem i cukrem (klasyczna angielska herbata, zwana też bawarką) oraz wersję na bazie zielonej herbaty jaśminowej z przyjemną orientalną marakują i kuleczkami mango. Więc jak przygotować bubble tea?
Bubble tea na bazie kulek z tapioki, wersja czarna z mlekiem
Na jedną dużą porcję lub dwie mniejsze:
Na kulki z tapioki – jak ugotować tapiokę:
- 1 czubata łyżka grubych kulek tapioki
- 1 litr wody
- na syrop: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Zagotuj 1 l wody. Na gotującą się wodę wrzuć kulki tapioki, delikatnie zamieszaj, zmniejsz ogień i gotuj ok 1,5 h co jakiś czas delikatnie mieszając. Kulki mają się stawać coraz bardziej przezroczyste. Delikatne mieszanie sprawi, że kulki pozostaną w całości. Energiczne i szybkie może spowodować ich rozpadanie się. Wody powinno być na tyle dużo by kulki swobodnie pływały, ale z czasem gotowania woda będzie gęstnieć od skrobi i będzie po prostu parowała. W ciągu gotowania kulki można odcedzić, ponownie zagotować nową porcję wody, wrzucić na wrzątek i dalej gotować. Wówczas oczyszczamy wodę ze skrobi. Moje kulki potrzebowały 1,5 h by stały się w całości przezroczyste. Wszystko zależy od wielkości kulek, więc Twoje kulki mogą potrzebować mniej lub więcej czasu. Ważne by ostatecznie stały się całkowicie przezroczyste, bez białych plamek i środków. Gdy kulki staną się przezroczyste, odcedzam je na sitku i przelewam zimną wodą. Wkładam do syropu przygotowanego z ciepłej wody i cukru i tak przechowują.
Kulki tapioki najlepiej pożyczyć tego samego dnia lub trzymać do doby czasu. Później najzwyczajniej twardnieją i stają się niesmaczne. Trzymanie w syropie nadaje im delikatnego słodkiego smaku i zapobiega przed sklejaniem.
Na napój:
- 2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty dobrej jakości
- 300 ml wody
- 200 ml mleka pełnotłustego lub mleka skondensowanego niesłodzonego – mniej lub więcej, wedle preferencji
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- kostki lodu – wedle preferencji
- ugotowana tapioka z powyższego przepisu – ilość dowolna, wedle preferencji, ok. 2 łyżek
Wykonanie:
Zaparz 300 ml wody i wrzątkiem zalej herbatę. Parz ok. 15 minut. Herbata ma być bardzo mocna i intensywna. Następnie odcedź fusy.
Do ciepłej herbaty dodaj cukier i wymieszaj.
Bubble ten można pić zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż ta druga wersja przyjęła się bardziej. W zależności od swoich preferencji, napar możesz wystudzić lub pić ciepły.
Do herbaty dodaj mleko i ewentualnie lodu. Tego ostatniego tyle, ile chcesz. Podziel na jedną lub dwie porcje.
Na końcu dodaj ugotowane kulki tapioki.
Pij najlepiej przez grubą słomkę, przez którą z łatwością wciągniesz kulki. Jeżeli takiej nie masz, napój pij z łyżeczką.
Bubble tea na bazie gotowego kawioru molekularnego, wersja zielona z syropem z marakui
Na jedną dużą porcję lub dwie mniejsze:
- 2 płaskie łyżeczki zielonej herbaty jaśminowej dobrej jakości
- 300 ml wody
- 50 ml syropu z marakui (lub innego smaku, do zielonej herbaty jaśminowej dobrze pasuje również np. mango) – lub więcej wedle preferencji
- kostki lodu – wedle preferencji
- kawior molekularny o wybranym smaku, u mnie smak mango – ilość wedle preferencji, ok. 2 łyżek
Wykonanie:
Zagotuj wodę i wystudź ją do ok. 80 stopni. Jeżeli nie masz termometru spożywczego, wystarczy odczekać ok. 15-20 minut po zagotowaniu wody. Przestudzoną wodą zalej zieloną herbatę i parz ok. 7 minut. Herbata zielona parzona dłużej może nabrać nieprzyjemnych gorzkich nut. Odcedź napar z fusów. Teraz wedle preferencji – wystudź herbatę lub idź dalej.
Do naparu dodaj syrop o wybranym smaku – ok. 2 łyżek, ale wszystko zależy od Twoich preferencji. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej. Jeżeli używasz lodu, dodaj tyle, ile preferujesz. Wymieszaj. Podziel na jedną lub dwie porcje.
Na końcu dodaj kawior molekularny o wybranym smaku. Pij najlepiej przez grubą słomkę, przez którą z łatwością wciągniesz kulki. Jeżeli takiej nie masz, napój pij z łyżeczką.
Kuleczki z kawioru molekularnego o wybranym smaku, ulubiony syrop oraz zestaw odpowiednich kubeczków i grubych słomek zakupisz w sklepie Molecula.