Kotlety z kapusty

Kotlety z kapusty to kolejna, tuż obok kotletów ziemniaczanych z grzybami, propozycja na prosty, tani i wegetariański obiad. To również pozycja inspirowana książką „Dietojarska kuchnia żydowska” autorstwa Fani Lewando, przedwojennej kucharki, która ceniła nie tylko smak potraw, ale również ich wartość odżywczą, co na tamte czasy nie było tak oczywiste jak teraz.

Kapuściane kotlety ze słodkiej kapusty to wyjątkowo proste placki, które można nasmażyć zawczasu i bez problemu odgrzewać. Fania proponuje do nich gotowaną marchewkę z dodatkiem masła i ja również rekomenduję ten dodatek. Jak i inne warzywa, chociażby fasolkę szparagową czy brokuły. Ugotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła, soli i cukru. Pycha.

kotlety z kapusty

Składniki na ok. 10-12 sztuk kotletów z kapusty:

  • 600g słodkiej kapusty
  • 2 jajka surowe
  • 2 łyżki bułki + 2 garści do panierowania
  • Sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek masła klarowanego do smażenia

kotlety z kapusty

Wykonanie:

Kapustę dosyć drobno posiekaj i ugotuj we wrzącej wodzie ok. 30 minut, aż będzie miękka. Następnie odcedź, wystudź i porządnie odciśnij z wody. Wbij surowe jajka, dodaj bułkę tartę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Z masy odrywaj kawałki, formuj niewielkie kotlety, obtaczaj bułką tartą i ostrożnie układaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut z każdej strony. Kotlety z kapusty podawaj na gorąco. Możesz je również ogrzewać na patelni delikatnie przesmarowanej masłem klarowanym.

Kotlety z kapusty świetnie smakują z warzywami gotowanymi w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła, soli i odrobiny cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.