Ciasteczka z marcepanem to bardzo łatwe i przyjemne kruche ciastka, które pachną i smakują obłędnie. Marcepan daje ciasteczkom przyjemnej wilgoci i migdałowego smaku. Cytryna przyjemnie je orzeźwia, a reszta to już klasyczne składniki na kruche ciastka. Prawdziwe pachnące masło, mąka, cukier i odrobina cukru z wanilią.
Dzięki dodatku marcepanu ciasteczka kojarzą mi się ze Świętami, ale właściwie można je piec przez cały rok. Dobrze się przechowują i wytrzymują kilkanaście dni (po kilku dniach mogą nieco nabrać wilgoci). Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Bardzo polecam.
Składniki na ok. 40 ciasteczek z marcepanem:
- 100 g marcepanu
- 65 g masła zimnego, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 45 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka z marcepanem wrzuć do miski i zagnieć z nich szybko gładkie ciasto. Następnie podziel na dwie części – każda rozwałkuj na kilka milimetrów grubości i wycinaj ciasteczka. Możesz użyć foremek do pierniczków lub zwykłej szklanki. Wycięte ciasteczka układaj na wyścielonej papierem do pieczenia blasze lub talerzach podsypanych mąką. Tak przygotowane ciasteczka włóż do lodówki na 1 godzinę. Muszą się porządnie schlodzi
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasteczka piecz w rozgrzanym piecu ok. 10-12 minut. Mają się delikatnie zarumienić, ale pozostać blade. Ciastka wyciągnij z piekarnika i ostudź. Następnie trzymaj w szczelnie zamykanym pojemniku.
Ciasteczka z marcepanem zjedz w ciągu kilkunastu dni.