Mushroom Gua Bao – chińskie bułeczki gua bao z grzybami

Chińskie bułeczki Gua Bao to proste pszenne bułeczki przygotowywane na parze. To, co je wyróżnia to charakterystyczna kieszonka, którą wypełnia się ulubionymi dodatkami. Klasyczna wersja Gua Bao to bułeczki z wieprzowiną, ale moja grzybowa wersja na pewno Was nie zawiedzie. Ba, jest pełna umami, pełna smaków i aromatów. Fantastyczny grzybowy, nieco kleisty farsz, przełamany delikatnymi piklami i odświeżającą dymką i kolendrą. Zapraszam na przepis na gua bao z grzybami.

Same bułeczki gua bao to bardzo podstawowe ciasto składające się z pszennej mąki, wody, odrobiny drożdży, cukru i soli. Bułeczek się jednak nie piecze a paruje na specjalnym bambusowym sitku. Takie sitko możecie zakupić np. w sklepach z żywnością orientalną lub samemu przygotować prowizoryczny parownik :-) Wystarczy zwykłe metalowe sitko stabilnie zawiesić na garnku wypełnionym wodą (tak by sitko tej wody nie dotykało). Samo sitko należy też wyłożyć np. tetrową pieluchą, kilkoma warstwami gazy czy czystą bawełnianą ściereczką. Całość należy zamknąć pokrywką. najlepiej tak by bułeczki ułożone na sitku nie dotykały pokrywy.

gua bao z grzybami

Składniki na 4 bułeczki gua bao z grzybami:

Na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (np. typ 650)
  • 110 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • kilka łyżek oleju

Na farsz:

  • 5 średniej wielkości pieczarek
  • 8 suszonych grzybów shitake zalanych gorącą wodą i moczonych przynajmniej 1 h
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoisin – opcjonalnie można pominąć i użyć 1 łyżkę cukru trzcinowego, kawałek świeżej papryczki chilli i łyżeczkę pasty miso
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Na pikle:

  • 1/2 marchewki
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • garść posiekanej cebulki dymki
  • garść posiekanej świeżej kolendry
  • 3-4 łyżki delikatnie zmiażdżonych w moździerzu prażonych i niesolonych orzechów ziemnych
  • odrobina ostrego sosu, np. sriracha lub sambalu – do smaku

Potrzebne sprzęty:

gua bao z grzybami

gua bao z grzybami

Wykonanie gua bao z grzybami:

Rozpocznij do przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na parę minut w ciepłe miejsce. W tym czasie mąkę przesiej do większej miski, dodaj sól. Wlej rozpuszczone drożdże, całość wymieszaj łyżką i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj olej i zagniataj aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Zagnieć je w kulę, przykryj czystą ściereczką lub folią i odłóż na ok. 1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość.

W czasie wyrastania przygotuj dodatki. Zacznij od pikli. Marchewkę obierz, ogórka możesz zostawić ze skórką. Oba warzywa pokrój w bardzo cienkie plasterki. Zalej je octem, wodą, solą i cukrem. Zamieszaj i odstaw. Pikle możesz również zrobić nawet 1-2 dnia wcześniej, będą wówczas bardziej przegryzione.

Nie zapomnij zalać wodą suszonych grzybów shitake. Możesz je zalać zimną lub gorącą wodą, ale w tej drugiej grzyby szybciej namiękną. Możesz je trzymać w wodzie przez kilka godzin, ale minimum godzinę. Namoczone grzybki odsącz w wody i pokrój w plasterki. Pieczarki dobrze oczyść i również pokrój w plastry. Czosnek i obrany imbir drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej dosyć mocno olej roślinny i wrzuć na niego oba rodzaje grzybów. Nie mieszaj. Dzięki temu grzyby nie puszczą wody, a ładnie się zarumienią. Przewracaj jedynie szybkim ruchem patelni co jakiś czas. Grzyby powinny się smażyć ok. 10 minut aż będą ładnie przyrumienione i chrupiące. Następnie dodaj imbir, czosnek, sos sojowy, sos hoisin, olej sezamowy i smaż jeszcze ok. 2-3 minut aż farsz ładnie się zagęści i zacznie być kleisty. Zdejmij ze źródła ciepła.

Przygotuj ostatnie dodatki – kolendrę i dymkę drobno posiekaj, orzeszki potłucz w moździerzu.

Wyrośnięte ciasto na bułeczki ponownie zagnieć, podziel na 4 równe części i z każdej utocz kulkę. Następnie każdą kulkę spłaszcz na w miarę równy okrągły placek. Przygotuj wycinając z pergaminu 4 kwadratowe lub prostokątne kawałki. Każdy placek złóż na pół i między obiema warstwami włóż kawałek pergaminu. Zapobiegnie to zlepieniu się bułeczki, o co chodzi nam w gua bao. Sitko bambusowe wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim przygotowane bułeczki. Przykryj bambusową pokrywką i odłóż na ok. 30 minut aż bułeczki nieco podrosną. Możesz od razu odłożyć je na dobrany do sitka garnek wypełniony na kilka centymetrów wodą. Ważne, by woda nie dotykała sitka. Dobrany garnek to taki, do którego sitko nie wpadnie do środka, ale też nie jest zbyt mały by woda parująca z garnka pokryła całą powierzchnię sitka.

Po ok. 30 minutach włącz źródło ciepła pod garnkiem i poczekaj aż woda się zagotuje. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na minimalny i paruj bułeczki ok. 15 minut. Wyłącz źródło ciepła i odczekaj ok. 10 minut. W tym czasie nie otwieraj pokrywki sitka bambusowego gdyż ze względu na różnicę temperatur, bułeczki mogą łatwo opaść. Pozwól im delikatnie ostygnąć.

Z uparowanych bułeczek wyjmij kawałki pergaminu i napełnij środki grzybowym farszem. Dodaj po trochę pikli, dymki, kolendry i orzeszków. Opcjonalnie możesz dodać jeszcze trochę ostrego sosu. Podawaj niezwłocznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *