Crumble z rabarbarem, czyli rabarbar pod kokosową kruszonką

Crumble, czyli kruszonka. To jeden z najprostszych istniejących deserów i tym samym tak smacznych, domowych i wciągających. Jesienią uwielbiam crumble z jabłkami i cynamonem, latem ze wszystkimi możliwymi owocami, a wiosną właśnie z kwaskowatym rabarbarem.

To właściwie nic innego jak owoce zapieczone pod chrupiącą maślaną kruszonką. W mojej wersji dodatkowo wzbogaconą kokosem, który świetnie łączy się z rabarbarem. Uwielbiam crumble jeszcze gorące, podane z gęstą słodką śmietaną. Deser oczywiście można jeść również na zimno lub bez problemu można go odgrzać w piekarniku.

Nie podaję Wam dokładnych wymiarów foremki, ponieważ nie ma to dużego znaczenia. Ważne, aby kruszonka pokryła całą powierzchnię. Cóż, im jej więcej tym lepiej :-)

crumble z rabarbarem

Składniki na 4 porcje (crumble z rabarbarem pieczone w okrągłej foremce o średnicy ok. 20 cm):

Składniki na nadzienie:

  • ok. 300 g rabarbaru (ok. 3 łodygi)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła zimnego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

crumble z rabarbarem

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremkę (najlepiej ceramiczną lub inną żaroodporną o średnicy ok. 20 cm) nasmaruj 1 łyżeczką masła.

Rabarbar oczyść, pozbądź się liści i górnych zielonych łykowatych części. Pokrój na ok. 1 cm kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z cukrami i mąką. Przełóż do przygotowanej foremki.

Zimne masło rozetrzyj w palcach lub widelcem z mąką, wiórkami i cukrami. Powstałą kruszonką posyp szczelnie rabarbar.

Całość włóż do pieca i piecz ok. 30 minut aż kruszonka ładnie się zezłoci. Crumble z rabarbarem podawaj na gorąco – solo lub z bitą śmietanką albo lodami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *