Crumble, czyli kruszonka. To jeden z najprostszych istniejących deserów i tym samym tak smacznych, domowych i wciągających. Jesienią uwielbiam crumble z jabłkami i cynamonem, latem ze wszystkimi możliwymi owocami, a wiosną właśnie z kwaskowatym rabarbarem.
To właściwie nic innego jak owoce zapieczone pod chrupiącą maślaną kruszonką. W mojej wersji dodatkowo wzbogaconą kokosem, który świetnie łączy się z rabarbarem. Uwielbiam crumble jeszcze gorące, podane z gęstą słodką śmietaną. Deser oczywiście można jeść również na zimno lub bez problemu można go odgrzać w piekarniku.
Nie podaję Wam dokładnych wymiarów foremki, ponieważ nie ma to dużego znaczenia. Ważne, aby kruszonka pokryła całą powierzchnię. Cóż, im jej więcej tym lepiej :-)
Składniki na 4 porcje (crumble z rabarbarem pieczone w okrągłej foremce o średnicy ok. 20 cm):
Składniki na nadzienie:
- ok. 300 g rabarbaru (ok. 3 łodygi)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
Składniki na kruszonkę:
- 50 g masła zimnego
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Foremkę (najlepiej ceramiczną lub inną żaroodporną o średnicy ok. 20 cm) nasmaruj 1 łyżeczką masła.
Rabarbar oczyść, pozbądź się liści i górnych zielonych łykowatych części. Pokrój na ok. 1 cm kawałki. Włóż do miski i wymieszaj z cukrami i mąką. Przełóż do przygotowanej foremki.
Zimne masło rozetrzyj w palcach lub widelcem z mąką, wiórkami i cukrami. Powstałą kruszonką posyp szczelnie rabarbar.
Całość włóż do pieca i piecz ok. 30 minut aż kruszonka ładnie się zezłoci. Crumble z rabarbarem podawaj na gorąco – solo lub z bitą śmietanką albo lodami.