Tarte Tatin to niemal książkowy przykład jak powstało coś genialnie pysznego przez zupełny przypadek. Ha, to taka fenomenalna prostota – zamiast martwić się niedopieczonym lub przypalonym ciastem na spodzie, upieczmy go na wierzchu, na nadzieniu! Klasyczna francuska tarte tatin jest na bazie jabłek, tutaj znajdziecie na nią przepis. Jednak ta z rabarbaru kompletnie mnie oczarowała. Właściwie obie są świetne, ale w sezonie warto zrobić właśnie tę rabarbarową.
No cóż, proste, pyszne, pięknie się prezentujące. Tarte Tatin pieczemy w odwrócony sposób, czyli kruche ciasto jest na wierzchu nadzienia skąpanego w karmelu. Po lekkim ostudzeniu wywracamy do góry nogami i mamy wersję “normalną”. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, z gałką lodów lub bitą śmietaną. Tartę bez problemu odgrzejecie na kolejny dzień w piecu. Będzie tak samo pyszna.
Składniki na Tarte Tatin z rabarbarem pieczone w okrągłej foremce o średnicy 20 cm:
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego
- szczypta soli
- 70 g masła zimnego
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie:
- 250 g oczyszczonego rabarbaru (ok. 3 łodygi)
- 80 g cukru trzcinowego
- 20 ml wody
- 20 g masła + dodatkowe 10 g do wysmarowania formy
Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodawaj kawałki zimnego masła i zagniataj ciasto. Dodaj zółtko i szybko zagnieć z ciasta kulę. Owiń ją folią i włóż na minim godzinę do lodówki. Ciasto ma się porządnie schłodzić i stać się twarde.
W czasie chłodzenia ciasta, przygotuj rabarbar. Łodygi umyj, oczyść i pokrój na ok. 1-2 cm kawałki. Do niewielkiego rondelka wsyp cukier i wodę i na niewielkim ogniu zagotuj mieszankę. Pilnuj jej by cukier się rozpuścił i zaczął karmelizować, ale absolutnie nie przypalił. Nie mieszaj! Gdy cukier zacznie już ładnie pachnieć i całkowicie się rozpuści, dodaj masło. Trzymaj na ogniu do rozpuszczenia tłuszczu i ściągnij.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Foremkę na tartę natłuść porządnie kawałkiem masła (10g) i wylej do niej karmelowy sos. Kawałki rabarbaru ułóż na całej powierzchni formy.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na rozmiar ciutkę większy niż foremka. Delikatnie przełóż je na rabarbar. Boki wciśnij do środka, tak by nic nie wystawało poza formę. Nakłuj 2-3 razy widelcem by sos z rabarbaru miał gdzie parować.
Tak przygotowane ciasto włóż do pieca na ok. 30 minut. Wierzch ma się ładnie zarumienić, ale nie przypalić.
Upieczone ciasto wyjmij i odczekaj ok. 5 minut aż lekko ostygnie. Nożem oddziel boki ciasta od foremki. Weź duży talerz, deskę lub blachę i przyłóż ją do formy. Szybkim ruchem odwróć tartę do góry nogami, chwilę poczekaj aż odejdzie od foremki, możesz ją od spodu delikatnie postukać. Zdejmij formę i gotowe. Tarte Tatin z rabarbarem powinna być już na talerzu czy innej desce :-)
Tarta najlepiej smakuje na gorąco, z bitą śmietaną lub lodami.