Zapiekanka z botwinki i ziemniaków pod kruchym ciastem

Bardzo smaczna i lekka sezonowa zapiekanka. Delikatna botwinka podsmażona z czosnkiem i porem, do tego śmietanka, młode ziemniaki i odrobina wyrazistego sera feta. Całość zapiekłam pod kruchym ciastem. Wyszło naprawdę bardzo smacznie!

Zapiekanka z botwinki świetnie komponuje się podane z lekką sałatą. winegretem, sadzonym jajkiem lub oraz sosem jogurtowo-koperkowym. Taki tradycyjny wiosenny obiad w nieco odmienionej formie.

zapiekanka z botwinki

Składniki na jedną zapiekankę z botwinki pieczoną w formie o wymiarach ok. 25 x 18 cm:

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki – u mnie pół na pół mąka pszenna i zmielone płatki owsiane, które nadają dodatkowej chrupkości
  • pół łyżeczki soli
  • 70 g masła zimnego
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 8 małych młodych ziemniaków (ok. 700 g)
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • biała część pora
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • pół pęczka koperku
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g sera feta
  • sól
  • pieprz

zapiekanka z botwinki

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania ciasta. Kawałki zimnego masła połącz szybko z mąką, solą i jajkiem. Zagnieć z ciasta kulę, owiń folią i włóż na minimum godzinę do lodówki. Ciasto ma się porządnie schłodzić i stwardnieć.

Ugotuj ziemniaki w mundurkach i wystudź. Następnie obierz ze skórki i pokrój w grubsze plasterki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę do zapiekania posmaruj cienką warstwą oleju.

Botwinkę porządnie umyj i posiekaj. Buraczki obierz i pokrój w półplasterki. Pora również posiekaj w półplastry, czosnek bardzo drobno, tak samo jak koperek.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego czosnek. Chwilę podsmaż i dorzuć pora z botwinką i buraczkami. Smaż przez kilka minut aż całość zacznie ładnie pachnieć. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. Następnie dodaj śmietanę i koperek. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.

Foremkę wyłóż warstwą ziemniaków, na niej ułóż botwinkowy farsz. Rozkrusz ser feta i ułóż drugą warstwę ziemniaków. Na to ułóż rozwałkowane na kształt formy schłodzone ciasto. Boki powciskaj do środka i nakłuj wierzch widelcem w kilku miejscach.

Włóż do pieca i piecz ok. 40 minut. Na ostatnie 10 minut możesz podkręcić temperaturę do 200 stopni, aby wierzch się ładnie zarumienił.

Wyjmij, delikatnie ostudź i podawaj. Zapiekankę polecam serwować z lekką sałatką, sosem jogurtowo-koperkowym i sadzonym jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *