Szparagi po meksykańsku

Dlaczego po meksykańsku? Przyznam, że zainspirowałam się bardzo popularną meksykańską przekąską jaką jest kukurydza (elote) – grillowana, najczęściej podawana ze śmietaną lub majonezem, obowiązkową papryczką chilli, limonką i kolendrą. Takie połączenie świetnie sprawdziło się również ze szparagami. Możecie je zgrillować na klasycznym grillu, patelni grillowej lub zwykłej. Dodać odrobinę oleju lub masła i podać z zaproponowanymi dodatkami. Pyszne i lekkie. Jako przekąska, śniadanie lub dodatek do obiadu.

szparagi po meksykańsku

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek młodych i jędrnych zielonych szparagów
  • szczypta soli
  • 1 duża łyżka masła
  • ok. 3-4 łyżki majonezu
  • 1 limonka
  • garść świeżej kolendry
  • garść startego sera typu parmezan
  • pół łyżeczki chilli cayenne (pieprzu kajeńskiego)

Wykonanie:

Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i wrzuć na rozgrzanego grilla/patelnię grillowaną lub zwykłą. Posyp solą i wrzuć masło. Grilluj aż staną się delikatnie przypieczone.

Zdejmij i dopraw kolejno – majonezem, sokiem z limonki, startym serem, posiekaną kolendrą i chilli w proszku.

Podawaj natychmiast.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.