Pieczeń rzymska, czyli klops z jajkiem

Lubię odczarowywać stare przepisy. Dziecięce koszmarki, małe traumy i te dania, które nigdy nie smakowały, bo były przygotowywane po prostu w niesmaczny, utarty sposób. Największą radość sprawia mi, gdy okazuje się, że nielubiane wcześniej danie nabiera nowego smaku, nowego wymiaru.

Dumnie brzmiąca pieczeń rzymska to chyba kolejna nasza tęsknota za tak zwanym “Zachodem”. W Rzymie nikt o niej nie słyszał, ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Przecież klops z jajkiem brzmi tak swojsko ;-) Tak czy inaczej, dobrze doprawione mięso z jajkiem w środku to całkiem przyjemna sprawa zarówno na kanapki jak i na ciepło, jako pieczeń. Jajko w środku szczególnie pasuje mi do okresu świąt Wielkanocnych, ale nie ma przeszkód by podawać ją okrągły rok. Nie żałujcie ziół, to one nadają klopsowi fantastycznego, odświeżającego smaku.

pieczeń rzymska

Składniki na jedną niewielką pieczeń:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 mała pszenna bułka, np. kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 jajka ugotowane na prawie twardo

Dodatkowo, do blaszki:

  • 1 łyżka smalcu
  • pół garści bułki tartej

pieczeń rzymska

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę keksówkę wysmaruj odrobiną smalcu i opcjonalnie obsyp tartą bułką.

Ugotuj trzy jajka na prawie twardo. Ja gotuję ok. 5-6 minut i od razu zalewam zimną wodą (jajka będą jeszcze pieczone w mięsie, więc warto ich nie przegotować). Po paru minutach obierz ze skorupki. Odstaw.

W czasie gotowania jajek bułkę namocz w mleku, dociskając (bułka powinna po kilku minutach wchłonąć cały płyn). Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Tylko do zeszklenia.

Do miski przełóż zmielone mięso, dodaj wszystkie przyprawy, wbij jedno jajko, dodaj namoczoną bułkę oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Wymieszaj i wyrób całość razem dokładnie.

Połowę masy przełóż do przygotowanej keksówki. Następnie ułóż ugotowane wcześniej jajka jedno obok drugiego. Przykryj drugą częścią masy. Wyrównaj i włóż do pieca na ok. 1 godzinę. Pieczeń powinna się ładnie przyrumienić. Po upieczeniu zlej z blaszki wytopiony tłuszcz.

Gotową pieczeń podawaj na zimno, do kanapek lub na gorąco. Możesz wykorzystać wytopiony z mięsa tłuszcz i na jego bazie przygotować sos, np. grzybowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *