Majonezowe sałatki przez lata kojarzyły mi się z biesiadami przy stole, imieninami i świętami. Przaśne, zalane litrami majonezu, ciężki i tłuste. Właściwie nie ważne było, co konkretnie zawierają, ważna była majonezowa pierzyna, która pieczołowicie otulała składniki. Dzisiaj trochę mrużę oko i lubię odczarowywać imieninowe szlagiery. Mniej majonezu, wyraziste składniki w postaci pora, soczyste w odsłonie owoców. Ma być smacznie, ale lżej i ciekawiej. Da się!
Poniższa sałatka to bardzo smaczne połączenie dobrej jakości wędzonego indyka (możecie go zamienić również na kurczaka), delikatnego, ale wyrazistego pora, soczystych winogron i kilku innych nadających smaku dodatków. W okresie wielkanocnym lubię dołożyć nie do końca ugotowane na twardo jajko, z kremowym wnętrzem. Pięknie wygląda i doskonale komponuje się ze składnikami.
Składniki na miskę sałatki:
- ok. 200 g wędzonego indyka w kawałku
- jeden por (tylko biała część, górę można zużyć chociażby do przygotowania bulionu)
- garść zielonych lub ciemnych winogron bezpestkowych
- pół standardowej puszki kukurydzy lub jedna mała puszeczka
- ok. 100 g sera żółtego typu gouda
- 2-3 jajka ugotowane na półtwardo
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 czubata łyżeczka musztardy stołowej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Indyka pokrój w niezbyt drobną kostkę. Pora umyj odetnij zieloną część, białą pokrój w półplasterki (na pół, a następnie w plastry). Winogrona przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce na największym oczku. Kukurydzą odsącz z zalewy. Jajka możesz pokroić w kostkę lub podać jedynie przepołowione, aby stanowiły również dekorację. Tak przygotowane składniki wymieszaj ze sobą.
Przygotuj sos – połącz majonez ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Polej nim sałatkę i delikatnie wymieszaj.
Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach, przegryziona i schłodzona.