Alfajores to bardzo popularne w Hiszpanii, całej Ameryce Południowej i Meksyku kruche ciasteczka przełożone słodkim mlecznym kremem zwanym dulce de leche. Wyglądają całkiem niepozornie, wręcz zwyczajnie, ale niechaj Was to nie zwiedzie. Alfajores (czytaj alfahores) to niezwykle kruche ciastka o aromacie wanilii i limonki. Swoją delikatność i niezwykłą kruchość zyskują dzięki sporemu dodatkowi skrobi kukurydzianej. Należy pamiętać, że skrobia to zupełnie co innego niż mąka kukurydziana i nie należy tych produktów mylić czy zamieniać.
Przejdźmy zatem do nadzienia, czyli jednego z najlepszych kremów pod słońcem. W krajach hiszpańskojęzycznych jednym z bardziej popularnych słodkich kremów jest właśnie tytułowe dulce de leche, czyli swoista mleczna konfitura. To długo gotowane mleko z cukrem, które zyskuje cudowny karmelowy aromat i odpowiednią gęstość. W domowych warunkach najlepiej i najprościej uzyskać taką masę poprzez stary PRLowski sposób. Puszkę słodzonego mleka skondensowanego wkładamy do garnka z wodą, tak by cała puszka znalazła się pod jej powierzchnią. Gotujemy ok. 2 godzin, studzimy i otwieramy obłędny mleczny krem, który ciężko nie wyjeść z puszki łyżeczką. Gdy jednak powstrzymamy nasze rządze, kruche ciasteczka przekładamy kajmakiem, a następnie tradycyjnie dekorujemy brzegi wiórkami kokosa. Ot, i gotowe.
PS. Same kruche ciasteczka z poniższego przepisu to istny wzór i ideał kruchych ciastek. Przełożone kajmakiem to już zupełny odlot. Smacznego.
Składniki na ok. 30-35 ciasteczek:
- 100 g mąki pszennej
- 150 g skrobi kukurydzianej – nie mąki, koniecznie skrobi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 75 g cukru drobnego
- 2 żółtka
- skórka starta z połowy limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
- 2-3 łyżki bardzo zimnej wody – opcjonalnie
Do przekładania:
- ok. 200 g dulce de leche, czyli kajmaku – można użyć gotowego kajmaku z puszki lub specjalnej mlecznej konfitury, można też ugotować puszkę mleka skondensowanego przez 2 godziny w garnku z wodą, tak by woda całkowicie pokrywała puszkę
- garść wiórków kokosowych
Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj na niemal biały puch. Następnie partiami dodawaj cukier aż cały ładnie się rozetrze. Dodaj żółtka, utrzyj. W dalszej kolejności dodaj startą skórkę z limonki oraz ekstrakt waniliowy. Odłóż mikser, a do masy dodaj mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Całość zagnieć na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kruszyć i nie będzie chciało się lepić, dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto zagnieć w kulę, spłaszcz, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wycinaj kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane blachy (mi wyszły 2) włóż do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik do 180 stopni. Schłodzone blachy z ciastem włóż do pieca i piecz ok. 10 minut. Ciasteczka mają delikatnie urosnąć i tylko delikatnie nabrać koloru. Raczej powinny zostać blade i nieprzypieczone. Wyciągnij z piekarnika i ostudź.
Ostudzone ciasteczka przekładaj łyżką kajmaku i delikatnie dociskaj drugim ciastkiem. Brzegi obtaczaj we wiórkach kokosowych.