Kai Yad Sai – Thai Stuffed Omelette – tajski omlet nadziewany

Kai Yad Sai, Thai Stuffed Omelette czy w końcu tajski omlet nadziewany – jedno z całkiem popularny tajskich dań, jednakowoż często pomijane w rankingach tych najsłynniejszych. Właściwie nie ma tu szczególnej finezji, ale cenię to danie właśnie za tę prostotę. Cieniutki jajeczny omlet podkręcony odrobiną sosu rybnego i bardzo aromatyczne mięsne nadzienie. Sporo warzyw, świeżej kolendry i tajskie sosy. To dobre danie, aby bezpiecznie rozpocząć swoją tajską przygodę lub chwila oddechu od bardzo mocnych tajskich smaków.

Oczywiście nadzienie możecie skomponować całkiem dowolnie – użyć sezonowych lub mrożonych warzyw. Pominąć te mniej lubiane, dodać ulubione. Na pewno będzie pysznie!

Wbrew pozorom nadziewany omlet to nie danie śniadaniowe, chociaż oczywiście w domu możecie go zaserwować o dowolnej porze. W Tajlandii jada się go przeważnie na lunch albo kolację, po prostu w ciągu dnia. Najczęściej z kupką jaśminowego ryżu, czyli zupełnie inaczej niż u nas. Warto jednak ten sposób wypróbować i przygotować omlet właśnie chociażby na szybką kolację. Nadzienie można przygotować wcześniej, a na świeżo usmażyć już tylko omlety.

tajski omlet nadziewany

Składniki na 4 omlety:

Składniki na masę jajeczną:

  • 8 jajek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki sosu rybnego

Składniki na nadzienie:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 szalotka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 1 większy pomidor
  • pół czerwonej papryki
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • pieprz

Do wykończenia:

  • odrobina posiekanej kolendry
  • garść posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania nadzienia. Szalotkę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj. Marchewkę, pomidora i paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni lub w woku zagrzej nieco oleju i wrzuć na niego czosnek z szalotką. chwilę podsmażaj i dodaj mięso. Mieszaj aż mięso się zetnie do połowy i wówczas dodaj warzywa – marchewkę, groszek, paprykę i pomidora. Smaż kilka minut aż mięso całkowicie się zetnie a warzywa zmiękną. Na końcu dopraw całość sosami oraz pieprzem. Po doprawieniu smaż już tylko maksymalnie ze 2 minuty. Potrawy ze smażonym sosem ostrygowym stają się mocno słone, więc należy uważać.

Przygotuj omlet. W misce ubij trzepaczką jajka z odrobiną mleka i sosu rybnego. Na osobnej patelni lub woku rozgrzej odrobię oleju i chochelką nakładaj porcję jajecznej masy. Omlety powinny być dosyć cienkie. Smaż omlety tylko po jednej stronie. Gdy masa jajeczna jest już ścięta (ale nie spieczona), na środku układaj po kilka łyżek przygotowanego nadzienia. Składaj jak kopertę, wszystkie cztery „boki” do środka. Pomagając sobie szpatułką, przełóż omlet na talerz odwracając go w taki sposób, aby złożenie miał u dołu. Wierzch omleta natnij delikatnie na krzyż.

Podawaj przyozdobionego posiekaną kolendrą i szczypiorkiem. Najlepiej z kupką jaśminowego ryżu.

Reklamy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.